Yaşam Saç dökülmesi geni bulundu

Saç dökülmesi geni bulundu

14.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Alman bilim adamlarının “kromozom 20”nin üzerinde buldukları bir gen, saç dökülmesinin hem anne hem de babadan geçtiğini gösterdi

Saç dökülmesi geni bulundu

ALMAN bilim adamları, İngiliz meslektaşlarının da yardımıyla saç dökülmesinin nedenlerini çözme yolunda yeni bir keşfe imza attı. Bugüne kadar saç dökülmesinin, sadece anneden çocuğa geçen bir genle ortaya çıktığı düşünülüyordu. Oysa “kromozom 20” üzerinde bulunan yeni gen, saç dökülmesinin hem anne hem de babadan geçtiğini ortaya koydu. Bu gen çiftini taşıyan erkeklerin saçlarını kaybetme riskinin, taşımayanlara oranla 7 kat fazla olduğu belirtildi. Araştırma sonunda, erkeklerin yüzde 14’ünde bu genin bulunduğu ortaya çıktı.
UZUN dönemde saç kaybına neden olan genetik faktörlerin düzeltilmesinde yararlı olması beklenen buluşun, saçını kaybetmesi olası erkekler için erken teşhisin kolaylaştırılmasını da sağlaması bekleniyor. Bonn ve Düsseldorf üniversitelerinin yaptığı araştırmada bulunan genler, yüzde 80 oranında, şakaklardan başlayıp başın ön ve orta bölümlerinde devam eden erkeksi saç dökülmesinin nedeni olarak gösteriliyor. Tanımlanan ikinci genin, kelliğin babadan oğula nasıl geçtiğinin anlaşılmasının ipuçlarını verdiği kaydedildi.

Yazarlar