03.06.2021 - 14:22 | Son Güncellenme:
Sarımsak, ekim zamanına göre bakım ihtiyaçları değişen bir bitki olma niteliği barındırmaktadır. Taze veya kuru olarak hasat edilme kararı kapsamında farklı tarihlerde hasat edilebilen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sarımsak Nasıl Dikilir?
Sarımsak dikme işleminde en önemli ihtiyacınız dikimini yapmak istediğiniz miktarda sarımsak olmaktadır. Sonrasında bahçe veya saksıya dikim yapabilirsiniz. Tohumluk olarak kullanılacak olan sarımsağın dişleri öncelikle tek tek ayrılır. Ancak bu esnada dişlerin kabuklarını soymamak önemlidir. Sonrasında eğer dikim işlemini bir saksıya yapacaksanız öncelikle bu saksının içerisine toprak doldurmanız gerekir. Ardından saksının orta bölümünde 10 santimlik aralıklarla küçük çukurlar açılır.
Açılan bu çukurların içerisine sarımsak dişlerinin kök uçları alta, filizlenecek olan yerleri ise üste gelecek şekilde açıkmış olan çukura gömülür. Bu işlemi hayata geçirirken sarımsak dişinin çok dip dibe olmamalarına dikkat edilmesi önemli bir husustur. Sonrasında saksıyı evin en güneşli olan yerine yerleştirmek gerekir. Ancak bu süreçte fazla su sarımsakları çürütebileceğinden dolayı haftada 1 veya 2 kez sulama yapılması gerekir.
Sarımsak Ne Zaman Ekilmelidir?
Sarımsak ekim zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir.
Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir. Kuzey bölgelerde ikinci dönem olarak hava koşullarına bağlı olarak şubat, mart ve nisan ayını ilk haftasına kadar sarımsak ekimi yapılabilmesi mümkün olmaktadır.