Sağlık Spor Sonrası Kas Ağrısı Ve Kalp Sıkışması Neden Olur?

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ve Kalp Sıkışması Neden Olur?

28.07.2021 - 02:15 | Son Güncellenme:

Spor yaparken en sık kalple ilgili sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu tarz şiddetli ağrılar kaslarda ağrı, kalp sıkışması gibi durumların dikkate alınması ve mutlaka bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Spor sonrası kas ağrısı ve kalp sıkışması neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Ve Kalp Sıkışması Neden Olur

Spor yaparken kişilerin kan basınçları artmaktadır. Bu da kalbin çok daha fazla kan pompalamasına neden olmaktadır. Bu durumda ani kalp durması gibi problemler yaşanabilmektedir. Bu nedenle spor yaparken çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Spor Sonrası Kas Ağrısı ve Kalp Sıkışması Nedenleri Nelerdir?

Spor yaparken yaşanan ani kalp krizlerini bağlı ölümleri hepimiz duymuşuzdur. Kalp krizi yaşanmadan önce bir takım semptomlar görülmektedir. Bazen bu semptomların hiç biri görülmese de ani kalp krizlerine bağlı ölümler yaşanabilmektedir. Yaşı ilerlemiş kişilerde kalp krizlerinden önce görülen bazı semptomlar şu şekildedir;

Haberin Devamı

Ani yorgunlukla

Çene, mide, sırt ve kol bölgesinde ağrı

Zihinde bulanıklık oluşumu

Göğüste sıkışma

Nefes darlığı

Göğüs ağrıları

Ani ölümlerin büyük bir çoğunluğu ağır egzersizler sebebiyle görülmektedir. Bu ani ölümler sürekli ve düzenli egzersiz yapanlarda daha az görülürken sakin yaşam tarzı olanlarda daha fazla görülmektedir. Spor yaparken meydana gelen ani ölümlerin birkaçı şu şekildedir;

Kardiyak sebepli

İlaçlara bağlı ani ölümler

Çeşitli travmalar

Hipertermi ölümleri

Hipovolemi ve elektroit imbalansı

Hemotolojiye bağlı ölümler

Kardiyak nedeni ile gelişen ani ölümlerde genellikle darbe görülmez. Zorlu olmayan, 6 saat öncesine kadar normal sağlıklı olan ve açıklanamayan egzersiz yaparken ya da egzersizden sonra meydana gelen ölümlerdir.

Ani kardiyak ölümleri az görülse de sporcularda meydana gelen ani ölümlerin nedenini oluşturmaktadır.

Spor Sonrası Kas Ağrısı Durumunda Hangi Doktora Gidilir?

Kas ağrıları için dahiliye bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Kas ağrısının farklı sebepleri olabilmektedir. Bunlar;

Haberin Devamı

Miyofasiyel ağrı sendromu

Fibromiyalji

Dermatomiyozit

Polimiyozit şeklindedir.

Kas ağrıları eğer birden değil de yavaş bir şekilde seyrediyorsa o zaman bu durum sinirsel sebepli olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşan kişilerin nöroloji bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Kas ağrıları bir darbe nedeni ile ya da yaralanma sebebi ile oluştuysa o zaman ortopedi doktoruna gitmek gerekmektedir.

Fibromiyalji uzun süren kas ağrılarıdır. Kas ve kemiklerde görülen bu ağrılar genellikle aşırı yorgunluk sebebi ile görülmektedir. Bu ağrı çeşidi subjektif bir şekilde kabul edilmektedir. Bilinen net bir nedeni yoktur. Fibromiyalji tedavileri genellikle yaşam kalitesini arttırmaya yönelik yapılmaktadır. Bu ağrıların tedavisinde çoğunlukla kas gevşetici, ağrı kesici, antidepresan gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

Yazarlar