Sağlık Tek Yumurta İkizi Nasıl Olur? Tek Yumurta İkizi Geni Kimden Gelir?

Tek Yumurta İkizi Nasıl Olur? Tek Yumurta İkizi Geni Kimden Gelir?

07.07.2022 - 15:59 | Son Güncellenme:

Aynı anda birden fazla doğumun gerçekleştiği durumlara çoğul gebelik adı verilmektedir. Çoğul gebelik türlerinde en fazla karşılaşılan durum ikiz bebek doğumlarıdır. İkiz bebeklerde tek yumurta ikizleri ve çift yumurta ikizleri olarak bilinmektedir. Peki, tek yumurta ikizleri nasıl olmaktadır? Çift yumurta ikizleri ile arasındaki fark nedir? Tek yumurta ikizleri geni anneden mi yoksa babadan mı geliyor? İşte tek yumurta ikizleri hakkında merak edilen hususlar.

Tek Yumurta İkizi Nasıl Olur Tek Yumurta İkizi Geni Kimden Gelir

 

 Tek bir sperm tarafından döllenip oluşan durumlar tek yumurta ikizleri olurken, farklı iki sperm tarafından farklı iki yumurta üzerinde olan zigot oluşumları sonucu da çift yumurta ikizleri oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Tek Yumurta İkizi Nasıl Olur?

 Tek bir sperm tarafından olan döllenme sonucunda bir adet zigot oluşur. Oluşan bu zigot iki farklı embriyoya bölünür. Yani tek yumurta içerisinde iki ayrı embriyo olur. Bu iki embriyo aynı rahimi paylaşırlar. Bu durumda da rahim içerisinde özdeş ikizler oluşmaktadır. 

 Tek Yumurta İkizi Geni Kimden Gelir?

 Bir hamile bayanın annesinin ikiz doğumu gerçekleşti ise annenin de ikiz doğum yapma oranı vardır. Aynı durum kız kardeş içinde geçerli olmaktadır. Baba ikiz ise ya da ikiz bir aileden geliyorsa, baba bu geni kızına veya oğluna aktarabilir. Burada alınabilecek cevap ikiz genin hem babadan hem de anneden gelebileceği yönündedir. Hiç ikiz bebeği olmayan bir ailenin ikiz bebeklerinin de olması gayet doğal bir durumdur.

 

Yazarlar