Yaşam Türk iken 'İtalyan', Cengiz iken 'Geovani' oldu! Google'dan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

Türk iken 'İtalyan', Cengiz iken 'Geovani' oldu! Google'dan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

25.05.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

Eyüplü Halit Türkiye’nin ilk dolandırıcısıydı. İtalyan diktatör Mussolini’yi bile dolandırmış ve hapishaneden kaçmak de en iyi yaptığı işi kullanmıştı. Eyüplü’den yıllar sonra dolandırılan ise bir İtalyan değildi ancak yine bir Türk dolandırıcı, İtalyan kılığına girmişti. Bu kez sahne Cengiz Düşünceli yani Geovani Polloina'nındı!

Türk iken İtalyan, Cengiz iken Geovani oldu Googledan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr - İnsanoğlu hayat boyu pek çok farklı işle ve hobiyle ilgilenebilir. Ancak herkes tek bir kimlik ve kişilikle dünyaya gelir. Bambaşka meslekleri aynı anda yapanlar, kişilik bozukluğu olanlar ve oyuncular dışında hemen hemen çoğu kişi yalnızca tek bir meslek ve kişilikle hayattan geçip gider. Ancak bu kalıplara uymayan bir azınlık daha var, dolandırıcılar! Kimi zaman psikolojik bozukluklar, kişilerin karakterleri ve davranışları üzerinde etkili olsa da Cengiz Düşünceli tüm kalıpların dışında bambaşka hayat hikâyesiyle tarihe geçti. İşte yaptığı mesleklerin yanında önce Türk sonra İtalyan olan, hatta Cengiz olarak doğup Geovani olarak yaşamına devam eden Cengiz Düşünceli!

Haberin Devamı

Türk iken İtalyan, Cengiz iken Geovani oldu Googledan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

CENGİZ DÜŞÜNCELİ ASLINDA KİM?

Her şey, çok güzel Napoli pizza ve tiramisu yapabilen Cengiz Düşünceli’nin bir sabah kalkıp, yeni bir hayata başlama kararı almasıyla başlıyor. Saçlarını geriye tarayan ve kemik gözlük takan bu adam gelecekte adını Geovani Polloina olarak değiştirecek. Üstelik aslen Türk olmasına rağmen İtalyan kılığına gireceğinden, Türkçeyi sonradan öğrenmiş izlenimini vermek için genizden gelen bir sesle ağır ağır konuşuyor ve soranlara, “Babam Türk, annem İtalyan. İngiltere’de büyüdüğüm için İtalyancam da biraz azdır” diyor.

6 yıl sürecek İtalyan şef macerasından önce işletme mezunu Düşünceli, tekstilciydi. Ancak ne yazık ki bu meslek ona hayat boyu yetmedi ve şirketi battı. İstanbul Zeytinburnu’ndaki bu tekstil şirketi iflas edince Düşünceli, Etiler’de L’artisan Bakery adlı bir fırın açtı. Eşi ve iki çocuğunun moral desteğiyle bu talihsiz günleri de kısa sürede atlattı.

YENİ BİRİ DAHA: ‘MUCİZE ADAM’

Cengiz Düşünceli her ne kadar dolandırıcılık hikâyesiyle şaşırtsa da onun herkesi şaşırtacağı tek konu bu değildi. Henüz hiçbir şey yaşanmamış, Düşünceli şef olmamışken binlerce kişinin ilk kez ‘Mucize Adam’ olarak tanıyacağı genç adamı talihsiz bir kaza bekliyordu. 2008’in Ağustos ayında Bodrum’da yapılan bir yat yarışında çarpışmanın eşiğinden dönüldü. Goblin teknesindeki Cengiz Düşünceli, boynuna halat dolanması nedeniyle ağır yaralandı. Doktorların yüzde 45 yaşama şansı verdiği Düşünceli, üç ay süren yoğun tedaviden sonra ayağa kalktı. Ertesi yıl düzenlenen Boat Show’da, fuarın catering hizmetlerini üstlenip yatçılık camiasına farklı bir yönden dönen Düşünceli 'şef' olma yolunda adımlarını hızlı hızlı atıyordu. Yatçıların internet siteleri durumu alkışlıyor, "Zor günlerini geride bırakan Cengiz Düşünceli’yi Avrasya Boat Show’da elinde tepsilerle görmek mutluluk verici bir olaydı" diye yazıyordu.

Haberin Devamı

Düşünceli de yaşadığı zor günleri, “Kafamda hep eşim ve çocuklarım için hayata geri dönme isteği vardı. Parmağımı bile oynatamadığım günlerde, yatağımda yatarken dükkânı ve pişireceğim pastalarıma nasıl tatlar katacağımı düşünüyordum. Sanırım beni bu günlere bu tutku getirdi” diye anlatıyordu.

Türk iken İtalyan, Cengiz iken Geovani oldu Googledan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

GASTRONOMİ DÜNYASINI YILLARCA DOLANDIRDI

Bu eşi benzeri olmayan dolandırıcılık vakası 6 yıl sürecekti. Önce batmış tekstilci, sonra röportajlarında yelkenci ve sonunda gastronomi dünyasında Geovani Şef! Dünyanın en iyi mutfakları arasına adını yazdıran İtalya’nın pek çok lezzetiyle pozlar veren Geovani Şef, aslında bu yemekleri kendi eliyle dahi yapmamıştı. Hem şefliği hem de fotoğrafları bir dolandırıcılık hilesiydi. Geovani’nin kullandığı fotoğraflardaki yemekler başka şeflerin ellerinden çıkmıştı. Cengiz Düşünceli ‘Şef Geovani Polloina’ olarak tanınıyor ve sakal bırakmış, saçlarını geriye tarayıp kalın gözlük takmış bir akademisyen edasıyla mutfağından fotoğraflar paylaşıyordu. Bunun yanında restoranlara da danışmanlık hizmeti veriyordu. Yazar Mehmet Yalçın kaleme aldığı bir yazısında 6 yıl boyunca İtalyan sanılan şefle ilgili anısını şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

“Şef Geovani… Bize danışmanlık yapacak. Orta yaşlı, kızıla çalan sakallı İtalyan şef mükemmel Türkçe konuşuyordu. Argomuzdan da anlıyor, şakalarımıza tepki veriyordu. Ayaküstü birkaç dakikalık sohbetin ardından arkadaşımı yalnız yakaladım ve “Aman dikkat… Bu üçkâğıtçıya benziyor. Büyük ihtimalle Türk. Dilersen ‘İnsan kaynakları sözleşme hazırlamak için kimlik fotokopini istiyor’ de, göndermezse hiç bulaşma” dedim. Eve dönünce de ‘şef’in çok popüler Instagram sayfasını inceledim. “Bugün tiramisu yaptım, harika oldu” diye koyduğu fotoğraflar, Google taramasında en sonlarda çıkan görsellerin kırpılmış haliydi. Pizza fotoğrafları da internetten alınmıştı, her nasılsa hepsini de şefin kendisi yapmıştı. Gece yarısı arkadaşıma mesaj attım, bir daha uyardım.”

Haberin Devamı

Türk iken İtalyan, Cengiz iken Geovani oldu Googledan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

ESKİ SEVGİLİSİ ORTAYA ÇIKARDI

Özel davetler, ziyafetler, atölye çalışmaları derken artık herkes tarafından tanınan bir şef olan Geovani’nin şöhreti her geçen gün artıyordu. Sempatik tavırları, düzenlediği her etkinliğin yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlıyordu. Festivallere de davet edilen Geovani’nin gelişini belediyeler afişlerle müjdeliyordu. Ancak ortada Geovani’nin gerçekte Cengiz olduğu ve İtalyan değil, Türk olduğu gerçeği vardı. Bu er ya da geç ortaya çıkacaktı. Öyle de oldu, Geovani henüz Cengiz olduğu dönemde Nazlı Yorgancıoğlu ile tanışmış ve 1 buçuk yıl sevgili kalmıştı. Nazlı Yorgancıoğlu her şeyin pik yaptığı günlerde şaşkınlık uyandıran bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Yorgancıoğlu, “Cengiz’le 2017’de İzmir Mavibahçe’deki Fratelli di Bufala restoranının şefi iken tanıştım. İtalyancam olduğu ve Floransa’da uzun süre kaldığım için bu dilde sohbet etmeyi özlüyordum. Ben İtalyanca konuştukça o Türkçe cevap veriyor ve herkese anlattığı hayat hikâyesini anlatıyordu. Yakınlaştık, 1.5 sene kadar erkek arkadaşım oldu. Son aylarda benim tuttuğum bir evde birlikte yaşadık. Ancak giderek gariplikler sezmeye başladım. Türk TV’lerini izliyor, Türk gazetelerini okuyordu. Ailesiyle ilgili ne sorulsa ‘Kendimden bahsetmeyi sevmem” diyordu.

Türk iken İtalyan, Cengiz iken Geovani oldu Googledan aldığı fotoğraflarla dolandırmış

Artık Geovani’nin, asıl adıyla Cengiz Düşünceli’nin tüm çabasına rağmen yaklaşık 1 buçuk yıl birlikte olduğu sevgilisi sayesinde gerçek kimliği ortaya çıktı. Nazlı Yorgancıoğlu, İtalyan şef Geovani Polloina’nın gerçekte kim olduğunu, Düşünceli ile birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyen bir firmanın sahiplerine açıkladı. Yaşananlardan sonra görünen o ki Geovani ile çalışanlar hayret ederek, çevresi ise gülümseyerek bu anıyı sonsuza dek hatırlayacak.

Yazarlar