Genel Sağlık Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! Bu hastalığa sahip olabilirsiniz

Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat! Bu hastalığa sahip olabilirsiniz

09.08.2023 - 10:08 | Son Güncellenme:

Uyumak istediğiniz halde bir türlü uykuya dalamıyorsanız ve uyuyamıyorsanız eğer bunun altında yatan sebebi öğrenmek isteyebilirsiniz. Uykusuzluk sorunları kimi zaman fiziksel bir rahatsızlığın belirtisi olurken, kimi zamanda psikolojik bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. İşte, uyku sorunları hakkında merak edilen detaylar.

Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat Bu hastalığa sahip olabilirsiniz

Uyumanız gereken bir anda uykusuzluk problemi yaşamak ve uykuya dalmak konusunda sorun yaşamak çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle siz de uykusuzluğunuzun altında yatan nedeni öğrenmek isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Narkolepsi Uyumanıza Engel Olabilir 

Narkolepsi, uyumanızın önüne geçen en önemli sorunlar arasında yer alabilmektedir. Narkolepsi özellikle gündüzleri görülen aşırı uykulu olma hali, önlenemeyen uyku atakları ve bu uyku atakları sırasında rüya ve benzeri halüsinasyon görme hali olarak ifade edilebilir. Beklenmeyen uyku ataklarının gün içerisinde gelmesi, kişinin uyku düzenini ve uyuma alışkanlıklarını bozabilecek olan bir rahatsızlıktır.

Uyuyamama Hastalığı ( İnsomnia)

Uyumak istediğiniz halde uyuyamıyorsanız, çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak oluştuğu söylenebilmektedir. Kişinin uykuya dalamaması veya uyuması durumunda ise gece boyunca uykusunu sürdürmekte zorluk çekmesi insomnia sonucunda görülebilir.

Haberin Devamı

Uyuyamama hastalığı, kişinin kendisini gün boyunca yorgun hissetmesine ve uyuduğu zaman ise normalden daha erken uyanmasına yol açmaktadır. Uyumama hastalığı genel olarak başka sorunların habercisi olarak görülmekte olan bir rahatsızlıktır. 

Huzursuz Bacak Sendromu 

Huzursuz bacak sendromu da uykusuzluk problemi yaşamanıza neden olabilmektedir. Otururken, yatarken veya uyurken bacaklarda huzursuzluk veya rahatsızlık hissetme durumu olarak bilinmektedir. Bu hissedilen rahatsızlığa bağlı olarak ise bacakların hareket ettirilmesi istenmektedir. Bacaklarda karıncalanma, uyuşma veya bazen tam olarak tarif edilemeyen bir hissin oluşması söz konusu olmaktadır.

Genel olarak huzursuz bacak sendromu, kişinin oturması veya uzanması gibi bacağın hareketsiz kalacağı durumlarda oluşmaktadır. Huzursuz bacak sendromunun yürüme veya germe hareketleriyle düzeltilebilmesi mümkün olmaktadır.

Uykuya dalmakta güçlük çekenler dikkat Bu hastalığa sahip olabilirsiniz

Uykularınız Bölünüyorsa Uyku Apnesine Karşı Dikkatli Olun 

Kaliteli bir uyku uyumanızın önündeki engellerden birisi de uyku apnesi olabilmektedir. Uyku apnesi yaşayan kişinin geceleri sıklıkla nefes durması yaşamaları ve sık sık uyanmaları nedeniyle uyku kalitelerinde bir bozulma görülmektedir. Gece uykusunu kaliteli bir şekilde alamayan kişilerin ise gündüz kendilerini sürekli halsiz ve yorgun hissetmesine neden olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin problemleri, demansa bağlı olarak da gelişebilmektedir. Kişinin aşırı sinirlilik hali veya uykusuzluk yaşaması demans nedeniyle de görülebilen belirtiler arasında yer almaktadır. 

Nöropatik ağrılarında kişilerde uykusuzluğa neden olabilen etkenler arasında olduğu söylenebilir. Özellikle ellerde ve ayaklarda hissedilen uyuşukluk hissinin veya belde ve boyunda görülebilen ağrı hissinin uykusuzluk nedeni olabileceği de söylenebilir. 

Bir Türlü Uykuya Dalamıyorum Diyorsanız Bunlara Dikkat Edin

Gece uykuları, vücudun dinlenebilmesi ve ertesi güne hazırlanabilmesi için oldukça önemlidir. Derin bir RAM uykusuna dalamayan kişilerin ise gün içerisinde uykusuzluk ve halsizlik sorunu yaşayabileceklerini söylemek mümkün olmaktadır. Uykuya dalamamanız çeşitli birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilmektedir.

En basit şekilde, bir önceki gün çok fazla kafein içeren bir içecek tüketmeniz durumunda gece uykuya dalma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Çok fazla kahve, kola veya çay içilmesi de gece uykularınızın kaçmasına neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Geceleri uykuya dalamamanızın önündeki en büyük etkenlerden birisi de düzensiz uyku alışkanlıkları olarak ifade edilebilir. Gün içerisinde uyuyorsanız ve bu süre belirli bir sürenin üzerinde kalıyorsa bu durumda gece uykularınızın düzensiz olmasına neden olabilmektedir.

Kaliteli ve düzenli bir şekilde uyku düzenini sağlamanız, geceleri rahat bir şekilde uyuyabilmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda rahatlatıcı içecekler tüketmeniz de uyumanızı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir. 

Yazarlar