Onaylanma ihtiyacı neden olur, nasıl çözülür?

Onaylanma ihtiyacı kişinin ilişkilerinde önemli bir yere sahiptir. Fakat bu konuda dengeli olmak gereklidir. Kişinin onaylanma isteği yüksek ise geri bildirim alma kaygısıyla yapmak istediği şeyleri yapamayabilir.

Başkalarının ne dediğini aşırı önemseyen bireylerde onaylanma ihtiyacı fazladır.

Kendine güven eksikliği ne kadar fazla ise onay beklentisi de o kadar fazla olur.

Kişi çocukluğunda ebeveynlerinden yeterli onayı almadıysa, yetişkinliğinde bunu telafi etmek için diğer insanlardan onay almaya çalışır. Oysa yetişkinler diğer insanların onayı olmadan da yaşamlarını devam ettirebilirler. Bireyin kendi hakkındaki düşünceleri, başkalarının onun hakkındaki düşüncelerine göre değişmemelidir.

Haberin Devamı

Onay beklentisi olan kişiler başarısız olmaktan korkar, eleştiri yapıldığında sarsılırlar. Fakat hiçbir insan mükemmel değildir.

Giyecekleri kıyafetleri, kararlarını ve yapacakları işleri başkalarına danışırlar.

Başkalarının iltifatlarına bağımlı hale gelirler.

Onaylanma ihtiyacı duymak bizim toplumumuzda genellikle çocukluğa dayanıyor.

Birey ailesi ve çevresi tarafından başkalarının onun hakkında ne düşündüğü önemsenerek yetiştiriliyor.

Çocuklukta anne babadan, öğretmenden sevgi, kabul, şefkat ve onay alamayanlar yetişkin olduklarında bu konuda sıkıntı yaşayabilirler. Yetişkinliklerinde başkalarının onayını alarak bunu telafi etmeye çalışırlar.

Çocuğunun hatalı davranışlarında onu aşırı eleştiren, doğru davranışlarını görmezden gelen ve desteklemeyen aileler de yetişkinlikte kişinin aşırı onay beklentisi içinde olmasına sebep olabilir. Bu kişi çevresinde genellikle onu onaylayan kişileri tutar. Onaylanmak için gerçek duygularını bastırabilir. Onay alamadığında sevilmeme ve değersizlik hisseder depresyona girebilir.

Çoğu ilişkide onaylanmama yüzünden tartışma ve sona erme görülebilir. Oysa kişiyi onaylamayan, olumsuz davranan birinin düşünce tarzı farklı olabilir.

Hata yapmaktan korkan, baskı altında büyümüş kişiler diğerlerinin onayına daha fazla ihtiyaç hissederler.

Ebeveynler devamlı çocuğun yerine kararlar aldıysa, çocuk büyüdüğünde de karar verirken onaya ihtiyaç duyar.

Haberin Devamı

Onaylanma ihtiyacı kişiyi diğerlerinin düşüncelerine karşı aşırı duyarlı yapar. Böylece sürekli onay beklentisi içinde olur. Diğer insanların esiri haline gelir.

Onaylanma bireyin değerini belirten bir ölçek değildir.

Kişi kendisine olumsuz davranan, onaylamayan bir insanın düşünce şeklinin kendisinden farklı olabileceğini unutmamalıdır.

Herkesin onu onaylamak zorunda olmadığını bilmelidir.

Sürekli onay beklentileri içinde olan bir haliniz varsa bunun değiştirilmesi gereklidir.

Kişinin onay beklentisi içinde olması konusunda kendini ya da başkalarını suçlaması çözüm değildir.

Hipnoterapi - psikoterapi ile bireyin çocukluğunda ya da geçmişinde onaylanma ihtiyacına sebep olan olaylar, başkalarının davranışları ya da durumlar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir.

 

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu

bilgi@yaseminaydogdu.com.tr