Yalnız kalmaktan korkmak

Yalnız kalma korkusu, bireyin yalnız kalmaktan yoğun şekilde korktuğu psikolojik bir sorundur. Yalnızlıktan korkan birey normalde kendini ruh ve beden olarak güvende hissetse de, o anda tek başına ise kötü hisseder. Kişide korku ve panik gibi duygular görülür. Yalnız kaldığı zaman stresli olur. Yalnız uyumaktan, yalnız yemekten ve yalnız gezmekten rahatsız olur. Birey odasında yalnızsa, ışık ve ses yoksa uyumayla ilgili zorluk çekebilir.

Yalnızlık korkusunun belirtileri birey yalnız olduğunda görülür. Başına olumsuz bir durum geleceğini düşünür. Sürekli yalnız kalacakmış gibi fikirlere kapılır. Yakınlarını kaybetmekten korkar. Kısa süre yalnız kalacak olsa da yanında birisi olsun ister.

Haberin Devamı

Yeterli arkadaş çevresine ve aileye sahip olsa da yalnız kalmaktan korkar.

Yalnız kalma korkusu olan bazı bireyler, çevresindeki insanlara yardım etmeye çalışarak yalnızlıklarından kurtulmaya çalışırlar.

Öğrenilen birçok toplumsal kalıplardan olan evlilik, çocuk, ikinci ve üçüncü çocuk, çoğu zaman yalnızlığı erteleme, yalnızlıktan kurtulma amaçlıdır. Bunların altında korku vardır. Yaşamın sorumluluğunu yalnız olarak almaktan oluşabilecek korkuları azaltacak diye düşünürler. Fakat bu çabaların güvencesi yoktur.

Kişi yalnız kalmaktan korktuğu için kendini başkalarıyla karşılaştırır ve yalnız olmadığını kendine ispatlamaya çalışır.

Kendi kendine yetemeyeceğini düşünür. Yalnız kalmamak için, hayatında biri olsun diye istemediği biriyle beraberliğini devam ettirebilir.

Karşısındaki insana karşı yoğun duygular hissetmese de ilişkisini sürdürür. Bu ilişki vakit geçtikçe sorunlu hale gelebilir. Çevresinde insanlar olsun diye, uygun olmayan kişilerle arkadaşlık kurabilir.

Yalnız kalma korkusu olan bireyler yaşamlarında devamlı diğer insanların yardımına gereksinim duyarlar. Bu yardımı alamayınca da bu süreçte yanında olmayan yakınlarına karşı öfkeli olurlar.

Çocukluk yaşantıları yalnız kalma korkusuna sebep olabiliyor. Anne baba ayrılığı, ağır hastalık geçiren yakınlar, çocuklukta yaşanan duygusal travmalar, şiddet görme, aldatılma, bir süre yalnız kalmak, uzun zaman aileden uzakta kalmak, yaşamın bir döneminde terk edilmek, yalnızlığı hiç yaşamamış olmak ya da yakını vefat etmiş çocuklarda yalnız kalma korkusu oluşabiliyor.

Haberin Devamı

Yetişkinlikte ekonomik sıkıntılar yaşanması, iş hayatının stresli olması ve aile desteğinin olmaması da bu korkuyu tetikleyen sebeplerdendir.

Yalnız olmak diğer insanlarla yakın ilişkileri devam ettirebilmek için daha iyi fırsattır.

Kişi, yalnız kalma korkusunu yenmek için iyi vakit geçirebileceği etkinliklere ve sosyal gruplara katılabilir. Evdeyken kendini geliştirmek için uğraşabilir, tek başına şarkı söyleyebilir. Değişime açık olmalıdır. Kendindeki olumlu yanları düşünmelidir. Hobileriyle ilgilenmesi, yalnız kalabilme yeteneğini geliştirebilir. Vaktini insanların sürekli çevresinde olacağı şekilde planlamamalıdır.

Birey sorununu kendi kendine aşamayacağını düşünürse bir uzmandan psikolojik destek almalıdır.

Hipnoterapi - psikoterapi ile bireyin yalnız kalma korkusuna sebep olan olaylar ya da durumlar bilinçaltı düzeyde ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir.

Haberin Devamı

Uzman Psikolog Yasemin Aydoğdu

bilgi@yaseminaydogdu.com.tr