Sağlık Veba Nedir, Belirtileri Nelerdir? Veba Tedavisi Nasıl Yapılır, Nasıl Geçer?

Veba Nedir, Belirtileri Nelerdir? Veba Tedavisi Nasıl Yapılır, Nasıl Geçer?

07.09.2021 - 15:22 | Son Güncellenme:

Veba tarihten en önemli hastalıklardan birisidir. Milyonlarca insanın ölümüne neden olan veba hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Günümüzde veba hastalığı hakkında araştırmalar devam etmektedir. Veba hastalığı en sık araştırılan salgın hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki veba nedir? Veba hastalığı belirtileri nelerdir? Veba hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Veba nasıl geçer? İşte veba ile ilgili tüm bilgiler.

Veba Nedir, Belirtileri Nelerdir Veba Tedavisi Nasıl Yapılır, Nasıl Geçer

Veba hastalığı kısa sürede ölüme neden olan hastalıklardan bir tanesidir. Bunun için veba hastalığına neden olan birçok bakteriyel organizmalar mevcuttur. Günümüzde bir kişinin veba hastalığına yakalanma olasılığı oldukça düşüktür.

Haberin Devamı

Veba Nedir?

Veba hastalığı bulaşıcı ve ölümcül olan bir hastalıktır. 1894 yılında yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Yersinia Pestis adlı bakterilerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Ölümcül bir bakteri olan bu bakteri insan vücuduna bulaştıktan sonra 24 saat içerisinde öldürme kapasitesine sahiptir.

Veba Belirtileri Nelerdir?

1) Yüksek Ateş

Veba belirtileri arasında yer alan yüksek ateş önemli bir belirtidir. Yüksek ateş nedeni ile kişi hastaneye kaldırılmaktadır. Buna yönelik ateş düşürücü ilaçlar verilir.

2) Bacak Ağrıları

Özellikle bu bacak ağrısı belde de hissedilir durumdadır. Bele ve bacaklara vuran dayanılmaz ağrılar yaşam kalitesini de yine önemli ölçüde düşürür.

Haberin Devamı

3) Kızarıklık

Genelde veba hastalığının hemen hemen her vakasında görülür. Özellikle pire ısırması ile ortaya çıkar. Pirenin ısırdığı yerde gözle görülür bir kızarıklık meydana gelir.

Veba Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?

Her hastalıkta olduğu gibi veba hastalığında da erken teşhis son derecede önemlidir. Erken teşhis ile görülen vakaların kurtulma şansı daha yüksektir. Veba hastalığının tedavisinde farmakolojik yöntemler kullanılır. Bu hastalığın tedavisinde herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu dahi değildir. Hastalığın ilerlemiş olan vakalarında ise ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile birlikte hastalığın belirtileri azaltılmaya çalışılır. 

Veba hastalığının tedavisinde tedavi yöntemleri daha çok belirtilere yönelik olur. Özellikle bacak ağrıları ve bel ağrıları için hastaya bir takım ağrı kesici ilaçlar verilir. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı hastalar hastane ortamında tedavi edilir. Enfeksiyon hastalıklarında uygulanan tedavi yöntemleri uygulanır. 

Yazarlar