Sağlık Yapay Kalp Nedir, Nasıl Çalışır? Yapay Kalp Cihazı Hangi Durumlarda Takılır, Ne Kadar Dayanır?

Yapay Kalp Nedir, Nasıl Çalışır? Yapay Kalp Cihazı Hangi Durumlarda Takılır, Ne Kadar Dayanır?

09.09.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Kalp kastan oluşan ve vücutta kan dolaşımını sağlayan aynı zamanda da pompa görevi gören bir organdır. Yapay kalp ise, kalbin görevini yerine getirmediği durumlarda kalbin yerini alarak dolaşımın devam etmesini sağlayan bir cihazdır. Yapay kalp nedir, nasıl çalışır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yapay Kalp Nedir, Nasıl Çalışır Yapay Kalp Cihazı Hangi Durumlarda Takılır, Ne Kadar Dayanır

Çeşitli kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarından dolayı kalbin yağ ya da sol tarafı işlevini yitirebilir. Bu gibi durumlarda hastaya kalp nakli ya da yapay kalp pompası takılması gerekir.

Haberin Devamı

Yapay Kalp Nasıl Çalışır?

Yapay kalp, kalbin işlevini görmediği ve işlevini yitirdiği durumlarda vücuda kan pompalama görevi görür. Yapay kalp destek cihazları, son evre kalp yetersizliği olan hastada kalbin vücuda kan pompalama görevini üstlenen, ileri teknoloji ürünü olan hayati önem taşıyan bir cihazlardır. 

Kalp performansı iyice kötüleşen ve yapılan diğer tedavilere artık cevap vermeyen ileri dönem kalp yetersizliği olan hastalara kısmi yapay kalp diğer adı ile de kalp destek cihazları uygulanabilir. Kalp pompası olarak da isim verilen bu ileri teknoloji ürünü cihaz, kalbin vücudun diğer organlarına kan pompalamaya yardımcı olur. Kısmi yapay kalp, uzun süreli bir tedavi yöntemi olarak uygulanabileceği gibi kalp nakli bekleyen hastalar için de uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

Yapay Kalp Cihazı Hangi Durumlarda Takılır ve Ne Kadar Dayanır?

Yapay kalp cihazı, çeşitli nedenlerden dolayı kalbin performansını yerine getiremediği ve yapılan hiçbir tedavinin artık işe yaramadığı durumlarda hastalara takılır. Yapay kalbin en çok takılma sebepleri;

  • Kalp nakline köprüleme: Ülkemizde organ bağışçısının çok az olması ve kalp nakli bekleyen hastalarının sayısının çok fazla olması nedeni ile hastanın durumunun kötüleşmesi halinde kalp nakline kadar bekleyemeyeceği durumlarda yapay kalp takılıyor.
  • İyileşmeye köprüleme: Kalp kasının virüs gibi nedenlerden dolayı iltihaplanması gibi durumlarda kalp kasında ani kasılmaların görülmesi nedeni ile hastalara yapay kalp takılıyor. Hastaların kalbinde iyileşme görülme durumunda ise yapay kalp çıkarılıyor.
  • Karar verme aşamasında takılması: Hastanın kalp nakline uygunluğu araştırılırken hastanın durumunun ağırlaşması üzerine takılır.
  • Sonlanım tedavisi: Kalp nakline uygun olmayan ve ek hastalıkları olan kişilere sonlanım tedavisi olarak takılır ve hasta ömür boyu cihazla yaşamak zorunda kalır.
Yazarlar