Sağlık Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı? Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı?

Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı? Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı?

04.03.2021 - 20:23 | Son Güncellenme:

Uyurken herkesin rahat ettiği pozisyonlar farklılık gösterebilmektedir. Özellikle de kişiden kişiye göre değişmekte olan uyku pozisyonlarının en sağlıklı olanı hangisidir? Yüz üstü yatmak zararlı mı? Sırt üstü mü yüz üstü mü uyunmalı? Sırt üstü veya yüz üstü uyumak arasında hangi seçenek sağlık açısından tercih edilmelidir? Gibi soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı Sırt Üstü Mü Yüz Üstü Mü Uyunmalı

Uyku şekilleri her kişiye göre farklılık göstermektedir. Herkesin uykuya geçiş aşamasında tercih ettiği bir yatış şekli bulunmaktadır. Yüz üstü uyumak ise fazla tavsiye edilmeyen bir yatış biçimidir. Genel olarak sırt üstü yatmanın daha sağlıklı olduğu söylenmektedir. Aslında sırt üstü yatmak daha iyi olsa bile yüz üstü yatmak daha çok tercih edilmektedir.

Yüz Üstü Yatmak Zararlı mı?

Yüz üstü yatmak zararlı olduğu bilinse bile yine de en fazla tercih edilen uyku pozisyonları arasında yer almaktadır. Uzmanlar tarafından ise yatış pozisyonuna oldukça fazla dikkat edilmesi gerektiği söylenmektedir. Yüz üstü yatmanın vücuda genel olarak olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bilinen olumlu etkilerinden birisi horlamayı azaltmasıdır. Ancak yüz üstü yatmak genel olarak vücutta bazı sıkıntılara sebep olmaktadır.

Haberin Devamı

● Sürekli yüz üstü yatmak iç organlara fazla bir basınç uygulanmasına sebep olur.
● Yüzünüzün sürekli yastığa temas etmesi ile aynı zamanda da kan dolaşımını olumsuz etkileyen bir pozisyon olduğu için cildinizde kırışıklık meydana gelmesine sebep olabilir.
● Omurgaya uygulanan gereksiz baskı sonucunda ise boyunda ve omurgalarda ağrı meydana gelebilir.
● Parmaklarda ve ellerde uyuşmaya neden olduğu da bilinen problemler arasında yer almaktadır.


Sırt Üstü mü Yüz Üstü mü Uyunmalı?

Uyurken en sağlıklı olan ve tercih edilmesi tavsiye edilen uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre en sağlıksız yatış pozisyonunun yüz üstü olduğu söylenmiştir. Yüz üstü yatmanın aynı zamanda da mide ve çevresine zarar verdiği için mide rahatsızlıklarına da sebebiyet verebileceği söylenmektedir. Midenin üzerine baskı oluşturacak şekilde yatmak nefes alma zorluklarını da beraberinde getirebilir.

Sırt üstü yatmak her zaman için yüz üstü yatmak yerine tercih edilmesi gereken ve daha sağlıklı olan bir uyku pozisyonudur. Yüz üstü yatıldığında bazı sağlık sorunları ortaya çıktığı için tercih edilmemektedir. Tavsiye edilen uyuma pozisyonu ise sırt üstü olarak ifade edilmektedir. Yüz üstü uyumayı tercih eden kişiler için ise omurganın zarar görmemesi için sert bir yatak tercih edilmesi önerilmektedir. Böylece omurga sağlığı için daha faydalı olacağı da söyleyebilir.

 

 

Yazarlar