Genel Sağlık Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir? Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

02.12.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:

Sağlık açısından çok zengin bir besin olan zeytinyağının insan sağlığı için birçok faydası vardır. Sindirim sisteminin düzelmesine, kalp sağlığını koruyan zeytinyağının saça, cilde ve mideye de faydaları vardır. Zeytin yağı, Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ağaç ürünü olan zeytin ağacının meyvesinden elde edilir. Yemek yapmak, tıbbı amaçlar, kozmetik ürünlerini yanı sıra aydınlatma lambaları ve yakıt için de kullanılabilir. Zeytinyağının faydaları nelerdir? Diyorsanız içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

Zengin besin kaynağı olan zeytinyağının faydaları saymaklar bitmez. Her derde deva olan zeytinyağının insan sağlığı açısından faydaları çoktur. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen zeytin ağacının meyvesinden elde edilen zeytinyağı, kalp sağlığını korur, sindirim sistemini düzenler, kilo verdirmeye yardımcı olur, kansere karşı savaşır. Saymakla bitmeyen devaları ile önemli besin kaynağı olan zeytinyağı çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Zeytinyağı Hakkında

Zeytinyağı, Akdeniz Bölgesinde yetişen geleneksel bir ağaç ürünü olan zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yağ çeşididir. İnsanlık tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Yemek yapmak, tıbbı amaçlar, sabunlar, farmasötik takviyeler ve kozmetik ürünler olarak kullanıldığı gibi; aydınlatma lambaları ve yakıt için de kullanılabilmektedir.

Zeytinyağının takribi ’ü doymuş yağ iken, 'i ise omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vb. çoklu doymamışlardır. Fakat zeytinyağında bulunan yağ asidi, oleik asit denilen ve toplam yağ içeriğinin %73’ünü meydana getiren tekli bir yağdır. Sızma zeytinyağı en yüksek düzeyde oleik asit ve antioksidan polifenol içerir. Bu sebeple diğer bitkisel yağlara göre daha sağlıklıdır. Sağlıklı olmasının yanında çok fazla kaloriye de sahiptir. Bu sebeple sağlık için makul oranda tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Metabolizmayı Artırır; Zeytinyağı çocuklarda beyi gelişimini, kemik yapısını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Yaşlı bireyler içinse çok faydalı bir vitamin olan, E vitamini kaynağıdır.

Kilo Verdirir; Uzmanlar, zeytinyağında olan tekli doymamış yağlardan kilo almanın zor olduğunu söylemişlerdir. Zeytinyağıyla ilgili yapılan araştırmalar, kilo verme amaçlı kullanılmasında olumlu neticeleri olduğunu ortaya koymuştur.

Sindirim Sistemine Yararlıdır; Zeytinyağının sindirim sistemine destek olduğu bilinmektedir. Bağırsak hareketlerini iyileştirmek ve sindirim sistemini temizlemek amacıyla tıbbi bir yağ olarak kullanılmaktadır.

Kalp Sağlığında Etkilidir; Doğal zeytinyağı yüzde 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak, kandaki kolesterol birikimini ve kalp problemlerini azaltır.

Cilt Sağlığını Korur; Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur ve bu vitamin cildi rüzgâr, güneş ışınları vb. dış etkenlerden korur. İlaveten zeytinyağı son derece iyi bir nemlendirici özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini ile cildi akneden, iltihaplanmadan, cilt kanserinden korumaktadır. Topuklarda oluşan çatlarında tedavisinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

Enflamasyonu Engeller; Zeytinyağı, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar niteliklere sahip fenoller bakımından zengindir. Sonuç olarak zeytinyağının kullanımı patojenik bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olarak iltihabı hafifletir.

Kolesterol Düzeyini Azaltır; LDL kolesterol, pulmoner kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini artıran kötü bir kolesterol çeşididir. Yaklaşık 40 antioksidan kimyasal açısından zengin sızma zeytinyağı, LDL kolesterolün oksidasyon tesirlerini azaltmaya destek olur. Bununla birlikte HDL kolesterol düzeylerini de artırır.

Yaşlanmayı Geciktirir; Antioksidanlar nazarında zengin olan zeytinyağı, insan bedeninin doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Doğal bitkisel terapide ve kozmetik ürünlerde kullanılan bu yağ, cilde doğal parlak bir görünüm vermektedir.

Kanser Karşı Savaşır; Zeytinyağının insan bedenini kanserli büyümeye, bilhassa da bağırsak kanserine karşı koruduğu söylenmektedir.

Hücre Duvarlarını Kuvvetlendirir; Zeytinyağı içeriğinde daha güçlü hücre duvarlarının meydana gelmesine yardımcı olan polifenoller bulundurmaktadır. Aynı zamanda, çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı sizleri koruyan arter duvarlarının elastikiyetini artırmaktadır.

Haberin Devamı

Meme Kanserini Engeller; Son zamanlar yapılan bir araştırma, zeytinyağının mühim bir bileşeni olan hidroksitirosolün, postmenopozal kadınlarda oluşabilecek meme kanserini engellemeye yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

Hipertansiyondan Korur; Son zamanlarda yapılan bir araştırma, nitrik, nitrat ve doymamış yağ bakımından zengin gıdalardan meydana gelen bir Akdeniz diyetinin sizleri hipertansiyondan koruyabileceğini göstermektedir.

Zeytinyağının Mideye Faydaları Nelerdir?

- Zeytinyağı içmenin mideye faydaları şu şekilde sıralanır;

- Mide yağ asidi dengelenir.

- Ağrı ve yanmaların hafiflemesine yardımcıdır.

- Mide yaraları sonucu oluşan hasarlı dokuların yenilenmesini sağlar.

- Mide ve sindirim yollarını rahatlatır.

- Zeytinyağından alınan enerji ile gün içinde yağ yakımı yaşanır.

Haberin Devamı

- Enfeksiyonların önlenmesinde öncüdür.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

Aç Karnına Zeytinyağı İçmek Mideye Zararlı mı?

Aç karna tüketilen 1 çorba kaşığı zeytinyağı oldukça faydalıdır ve mide problemlerini azaltmak için bu şekilde tüketilebilir. Aç karnınıza tüketeceğiniz zeytinyağı, midesi hassas olanların direkt olarak yağ yutma konusunda sorun yaşaması dışında bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Aksine aç karna zeytinyağı içmenin, düzenli kullanımda etkili sonuçları olduğu görülür.

Bunlar arasında reflü ve gastrit problemi olanlar, aç karna zeytinyağı içerek midesini rahatlatabilir. Ayrıca ülser oluşumunda midede yaşanan tahribatın önlenmesinde doğal bir savaşçıdır. Tüketilen her şeyde olduğu gibi zeytinyağının da tüketimi gereğinden fazla olursa zararlı olabilir. Mide hassas bir organdır, günlük aç karnına 1 çorba kaşığından fazla tüketilmemesi önerilir.

Zeytinyağının Saça Faydaları Nelerdir?

Kepeği Yok Eder; Kepek sorunu günümüzde milyonlarca insanın yaşadığı bir sorundur. Zeytinyağı ve limon suyu karışımı ise bu sorun ortadan kaldırılabilir. Eşit miktarda limon suyu ve zeytinyağı karıştırılır, ardından ise masaj şeklinde saçlara uygulanır. 20 dakika bekletilir ve şampuan yardımıyla saçlar yıkanır.

Köklerin Güçlenip, Parlaklaşmasını Sağlar; Zeytinyağı, A vitamini, E vitamini ve antioksidan açısından son derece zengindir. Bu yüzden her hafta en az 1 kez masaj şeklinde saçlara uygulanması; çok daha güçlü ve parlak saçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Bu işlemi, yaklaşık olarak 2-3 ay boyunca tekrarladığınızda ne kadar faydalı bir işlem yaptığınızın farkına varacaksınızdır.

Kolay Şekil Almasını Sağlar; Zeytinyağı, yalnızca mutfaklarda yemeklere lezzet katan bir tüketim ürünü değildir. Banyolarda da saçları beslemektedir. Saçların şekil alması, birbirinden farklı nedenlere bağlıdır. Kırılma, dış etkenler, hava şartları ve saçın yağ oranı bu nedenlerin temelinde yer almaktadır. Zeytinyağı ile saçlarınıza masaj yapmak, tüm bu sorunları ortadan kaldırır ve çok kolay bir biçimde şekil almasını sağlar, fön çekmek daha da kolaylaşır.

Daha Hızlı Uzamasını Sağlar; Saçların uzama hızı daha çok genetik özelliklere bağlıdır. Fakat dış etkenlerin de bu noktada önemi büyüktür. Zeytinyağı, saçların uzamasını hızlandıran bir tüketim ürünüdür. Fakat uzatırken tüketim ürünü olarak değil, saç bakım ürünü olarak kullanılabilir. Kuru ve yeteri miktarda beslenmeyen saçlara çözüm üretmek adına yarım çay bardağı zeytinyağıyla saça masaj yapıp; 30 dakika boyunca yıkamadan bekletmek nem oranını dengeleyecek ve saç köklerini besleyecektir. Dolayısıyla saçların uzaması da hızlanacaktır.

Parlaklığı Artırır; Eğer sık bir şekilde fön çekiliyorsa; ya da düzleştirici gibi ısı teması varsa saçların matlaşması daha çabuk meydana gelecektir. Bu durumda saçlar sadece matlaşmaz, aynı zamanda cansızlaşır ve dolgun görünmez. Bu da ne kadar bakım yapılırsa yapılsın, tamamen bakımsız bir görünüm sunar. Zeytinyağı kullanarak saçlarınıza uygulayacağınız masaj, saç parlaklığını da son derece artıracaktır.

Saç Derisini Güçlendirir; Saç bakımı ne kadar önemliyse, saç derisi bakımı da bir o kadar önemlidir. Çünkü saç, deriye bağlıdır. Bu yüzden herhangi bir saç probleminde ilk olarak deri kontrol edilir ve problemin ne olduğu bulunur. Saç derisinin nemli tutulması, kepek ve diğer olumsuz durumlardan uzak tutulması saç problemlerini yüksek oranda giderecektir. Zeytinyağı da bu noktada en faydalı doğal çözümdür. Saç derisine yapacağınız zeytinyağı masajıyla çok daha güçlü bir deriye sahip olabilirsiniz.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

Zeytinyağı Saça Nasıl Uygulanmalıdır?

Zeytinyağının saça uygulanması ve masajıyla ilgili birtakım detaylar vardır. Bu detaylar; en kaliteli şekilde bakım yapıp, en hızlı sonuca ulaşabilmeniz için dikkat edilmesi gereken detaylardır.

- İlk olarak saçınızı taramalısınız.

- Tarama işleminden sonra zeytinyağı sürme işlemine geçmeniz gerekmektedir.

- Bu noktada saçlara soğuk uygulaması önerilmez. Mikrodalga fırında ılıtabilirsiniz. (Kesinlikle kızdırma gibi yöntemlere başvurmamalısınız.)

- Eldivenle saçlarınıza zeytinyağını iyice yedirip masaj yapmalısınız. Masaj işlemi bittikten sonra; tekrardan zeytinyağına tarağı batırıp saçınızı taramalısınız. Burada köke temas etmek önemlidir. O yüzden baskılı bir şekilde yapmak daha faydalı olacaktır.

- Ortalama olarak 20-30 dakika bekletmeli ve sonrasında yıkayıp durulamalısınız.

Zeytinyağının Cilde Faydaları Nelerdir?

- Güneşin zararlı etkileriyle birlikte meydana gelen lekeleri ortadan kaldırır.

- Cildi yumuşatır.

- Sivilce tedavisine doğal çözümdür.

- Makyaj kalıntılarını temizler.

- Gözaltı şişliklerini azaltır.

- Gözeneklerin tıkanma sorununu ortadan kaldırır.

- Nemlendirme özelliği vardır.

- Dudak kuruluğuna doğal çözümdür.

- Ayakların dinlenmesini ve ter probleminin ortadan kalkmasını sağlar.

- Erken yaşlanmayı yok eder.

- Cilt kanserine yol açabilen ışınların etkilerini azaltır.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir Zeytinyağının Saça, Cilde ve Mideye Faydaları

Zeytinyağının Zararları Nelerdir?

- Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir.

- Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.

- Yüksek ısıda kolay yanar. Kızartma yapmadan önce yandığını fark ederseniz kesinlikle kullanmayın.

- Çok fazla miktarda zeytinyağı tüketimi safra kesesinde taş oluşumuna ya da tıkanmaya neden olabilir.

Yazarlar