Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Şüphesiz, hiç kimse çürük bir domates, pis bir meyve veya küflenmiş bir yemeği tüketmek istemez. Kireçli bir suyu da içmek istemez. Bunları tüketmekten kaçınmamızın sebebi sadece gözle görülür oldukları için mi? Elbette ki hayır. Böyle besinleri tükettiğimizde sağlığımızın zarar göreceğini bildiğimizden ötürü kaçınırız aslında. Bunun gayet farkındayız.

Diğer yandan temiz, lezzetli görünen ve iştah açıcı bir yemeği kirli bir tabaktan da yemek istemeyiz. Hatta ve hatta kirli bir ortamda dahi bir şeyler yemekten kaçınırız.

Haberin Devamı

Tükettiğimiz her besin genel sağlığımınız temelini oluşturmaktadır. İnsan ne tüketiyorsa odur. Bu yüzden tükettiğimiz besinin temiz ve sağlıklı olması vücudumuza yansıyacaktır. Sadece temiz ve sağlıklı olması da yetmiyor. Aynı zamanda temiz ve sağlıklı bir ortamda öğütülerek tüketilmesi de şart.

Eğer sağlıklı bir besini çürüklerle doldu bir ağızda öğüterek tüketirseniz, o besin sağlıklı olmaktan çıkar. Hiç kimse bir tabak bakteri yemek istemez.

Ne demiş atalarımız: ‘’Sağlık kafa, sağlıklı vücutta bulunur’’. Ne kadar doğru söylemişler değil mi? Ama maalesef ki eksik söylemişler. Bu söz, küçük bir eklemeyle çok daha anlamlı olacaktır. Hep şöyle derim: ‘’Sağlıklı kafa, sağlıklı vücutta, sağlıklı vücut, sağlıklı ağızda bulunur’’. Ne çok sağlık dedik. Sanırım bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey SAĞLIK.

Ağız-vücut sağlığı arasındaki bağlantı

Ağız, bazıları diş çürümelerine ve periodontal (diş eti) hastalığına bağlı sayısız bakteri ile doludur. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, ağzımız da çoğunlukla zararsız bakterilerle doludur. Ancak ağzımız sindirim ve solunum yollarımızın giriş noktasıdır ve bu bakterilerin bazıları hastalığa neden olabilir.

Normalde vücudun doğal savunması ve günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi iyi ağız sağlığı bakımı bakterileri kontrol altında tutar. Ancak bunlara dikkat edilmemesi feci sonuçları da beraberinde getirebilir. Bazı araştırmacılar, oral bakterilerin kalp hastalığı, arter tıkanıklıkları ve felç ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Bunların yanı sıra, kötü ağız sağlığı, hamilelik ve doğum komplikasyonları, zatürre, şeker hastalığı ve alzheimer dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara da yol açabilir.  

Haberin Devamı

Peki, ağız sağlığımı nasıl koruyabilirim?

Ağız sağlığınızı ve buna bağlı olarak genel sağlığınızı korumak için her gün iyi bir ağız hijyeni uygulamanız şart. Şunları mutlaka uygulamalısınız; 

-Dişlerinizi her seferinde iki dakika olmak üzere günde en az iki kez fırçalayın. Yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü diş macunu kullanın.

-Mutlaka günlük diş ipi kullanın.

-Fırçalama ve diş ipi kullanımından sonra kalan yiyecek artıklarını temizlemek için gargara kullanın.

-Sağlıklı bir diyet yapın ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlayın.

-Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir veya kıllar yayılmış veya aşınmışsa daha erken değiştirin.

-Düzenli diş muayeneleri yapın.

-Tütün kullanımından kaçının.

Ayrıca bir ağız sağlığı sorunu ortaya çıkar çıkmaz diş hekiminize başvurun. Ağız sağlığınıza özen göstermek, genel sağlığınıza yapılan bir yatırımdır.

Haberin Devamı

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/