Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Diş taşı yani tartar nedir?

Diş taşı olarak da bilinen tartar, tükürüğünüzde bulunan ve zamanla sertleşen plak ve mineral birikimlerdir. Tartar dişlerin dışını kaplayabilir ve diş eti çizgisinin altına girebilir. Gözenekli olduğu için yiyecek ve içecekler tartarı kolayca lekeleyebilir.

Genellikle dişlerin arkasına ve arasına yerleşen tartar birikintileri sarı veya kahverengi görünür. Tartar ve öncüsü plak, diş sağlığınıza zarar verebilir.

Bakteri oluşumundan dolayı ağız kokusuna neden olur. Dişlerin sert dış tabakası olan mineyi yok eder ve bu da diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına yol açabilir. Diş eti hastalığına neden olabilir.

Haberin Devamı

Diş temizliğinin faydaları nelerdir?

Plak birkaç saat içinde sertleşerek tartara dönüşebilir, bu nedenle günlük olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Bunun için günde iki kez, bir seferde iki dakika fırçalayın. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Hem diş hem de diş etlerinizi fırçalayın. Fırçayı 45 derece açıyla eğin, böylece plakların gizlenebileceği dişler ve diş etleri arasındaki köşelere ulaşabilirsiniz. Diş fırçanızı dişlerinizin ve diş eti çizginizin birleştiği bölgelerde de kullanın. Nazik, kısa hamleler yapın. Florürlü diş macunu kullanın. Günde bir kez diş ipi kullanın.

Ancak dişlere bir kez yapıştığında, beton benzeri bir madde olan tartar, fırçalama ile çıkarılamaz. Bunun diş hekimi tarafından profesyonelce kazınması gerekir.

Düzenli diş hekimi ziyaretinin önemi nedir?

Periyodik profesyonel temizlik, tartar oluşumunu ortadan kaldırır. Elde tutulan bir metal kazıyıcı (kancaya benzer ucu olan bir cihaz) kullanarak diş hekiminiz tartarı kazıyabilir. Diş eti hastalığına neden olan aşırı miktarda tartarınız varsa, diş hekiminiz diş taşı temizliğini ve kök yüzeyini düzleştirmeyi içeren derin bir temizlik önerebilir.

Diş eti çizgisinin hem üstünde hem de altında (diş etinin dişten ayrıldığı ceplerde) plak ve tartar çıkarılır. Diş etinin dişe yeniden bağlanmasını teşvik etmeye yardımcı olmak için diş kökleri yumuşatılır. Bazı durumlarda, diş eti cebinin derinliklerindeki bakterileri yok etmek için lazer gibi destekleyici tedaviler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Altı ayda bir ve diş eti hastalığınız varsa veya diş eti hastalığı riskiniz varsa (örneğin sigara içiyorsanız veya şeker hastalığınız varsa) bundan daha sık diş temizliği ve muayenesi yaptırmanızı önerilir.

Temizliğe daha sık ihtiyaç duyabilecek kişiler:

-Genellikle ilaçlar veya yaşlanmanın neden olduğu ağız kuruluğu olanlar. Tükürük bakteri içerirken, tükürüğünüz ayrıca yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur.

-Dişlerini iyice fırçalayacak fiziksel beceriden yoksun olanlar.

-Diş hijyeni rutinini tam olarak anlamalarını veya tamamlamalarını engelleyen koşullara sahip olanlar.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/