Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Diş eti enfeksiyonu türleri

Diş eti iltihabına genellikle diş plağının aşırı büyümesi neden olur. Yanlış diş hijyenine ek olarak, bazı ilaçlar, ciddi C vitamini eksiklikleri, hamilelik ve menopoz dahil olmak üzere hormonal değişiklikler, lösemi, bazı mücevherlerde bulunabilen nikel gibi ağır metaller, bazı makyaj ürünlerinde bulunabilen kimyasallara maruz kalma sayılabilir. Diş eti iltihabına neden olan ve aşırı plak büyümesiyle ilgili olmayan bazı diş eti enfeksiyonları türleri vardır. Bunlar şunları içerir: Pamukçuk gibi bazı viral veya mantar enfeksiyonları ve gömülü bir diş veya tam olarak ortaya çıkmayan diş…

Haberin Devamı

Diş eti iltihabına ne sebep olur?

Diş etleriniz aslında dişlere gördüğümüz diş eti kenarlarından daha düşük bir noktada yapışır. Bu, sulkus adı verilen küçük bir boşluk oluşturur. Yiyecek ve plak bu boşlukta sıkışıp diş eti enfeksiyonuna veya diş eti iltihabına neden olabilir.

Plak, ince bir bakteri tabakasıdır. Dişlerinizin yüzeyinde sürekli olarak oluşur. Plak ilerledikçe sertleşir ve tartar olur. Plak diş eti çizgisinin altına uzandığında diş eti enfeksiyonu gelişebilir.

Kontrolsüz bırakılırsa diş eti iltihabı diş etlerinin dişlerden ayrılmasına neden olabilir. Bu, aşağıdakilere neden olabilir:

-Dişleri destekleyen yumuşak doku ve kemikte yaralanma

-Dişin gevşek ve dengesiz hale gelmesi

-Enfeksiyon ilerlerse diş kaybı

Diş eti iltihabı ve periodontitis belirtileri nelerdir?

Birçok insan diş eti hastalığı olduğunun farkında değildir. Herhangi bir semptom olmadan diş eti iltihabına sahip olmak mümkündür. Bununla birlikte, aşağıdakiler diş eti hastalığının belirtileri olabilir:

-Kırmızı, hassas veya şişmiş diş etleri

-Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanayan diş etleri

-Dişlerinizden uzaklaşan diş etleri

-Gevşek dişler

-Isırdığınızda dişlerinizin birbirine nasıl oturduğunda bir değişiklik (maloklüzyon)

-Dişleriniz ve diş etleriniz arasında irin

-Çiğnerken ağrı

-Hassas dişler

-Artık uymayan kısmi protezler

-Dişlerinizi fırçaladıktan sonra gitmeyen kötü kokulu nefes

Haberin Devamı

Diş ve diş eti hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, diş hekimi ile iletişime geçmeniz önemlidir çünkü diş eti hastalığı erken aşamalarda geri döndürülebilir. Diş eti hastalığı belirtileriniz varsa bir diş hekimine başvurun.

Diş eti iltihabı nasıl tedavi edilir?

Diş eti iltihabını tedavi etmek için iyi ağız hijyeni uygulamalısınız. Bu durumla yaşıyorsanız, sigara içiyorsanız ve sigara içmeyi de azaltmalısınız. Sigarayı bırakmak zor olabilir, ancak bir doktor sizin için işe yarayan bir bırakma planı oluşturmaya yardımcı olabilir. Diğer tedaviler şunları içerir:

-Dişlerinizi derinlemesine temizleme

-Antibiyotik ilaçlar

-Ameliyat

-Diş temizliği

Dişlerinizi ameliyatsız derinlemesine temizlemek için kullanılabilecek birkaç teknik vardır. Hepsi diş eti tahrişini önlemek için plak ve tartarı giderir:

Ölçekleme: Diş ölçekleme, diş eti çizgisinin üstünden ve altından tartarı temizler.

Kök testere: Bu, pürüzlü noktaları düzeltir ve plak ve tartarı kök yüzeyinden temizler.

Lazerler: Bu tedavi, tartarı, diş taşı temizliği ve kök düzeltmeye göre daha az ağrı ve kanama ile çıkarabilir.

Haberin Devamı

İlaçlar: Diş eti hastalığını tedavi etmek için bir dizi ilaç kullanılabilir.

Ameliyat

Diş eti iltihabınız şiddetliyse, özellikle diş eti veya kemik dokusu kaybına neden olduysa, ameliyat olmanız gerekebilir. Bir periodontist tarafından gerçekleştirilen diş eti ameliyatı türleri şunları içerir:

Flep cerrahisi, diş etlerinin geriye doğru kaldırılarak daha derindeki ceplerden plak ve tartar çıkarıldığı bir işlemdir. Diş etleri daha sonra dişin etrafına sıkıca oturacak şekilde yerine dikilir.

Kemik ve doku greftleri, dişleriniz ve çeneniz iyileşemeyecek kadar hasar gördüğünde aşılama kullanılabilir.

Sakız grefti ameliyatı, açıkta kalan diş kökünü örtmek için ağzınızın çatısından doku kullanır. Bu, ek diş eti ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

Bir kemik grefti için doktorunuz flep ameliyatına benzer bir prosedürle başlayacak, ancak vücudunuzu herhangi bir kayıp çene kemiğini yenilemeye teşvik etmek için bir kemik grefti koyacaktır.

Diş taç uzatma, diş eti iltihabı olan bazı kişilerde aşırı diş eti dokusu olabilir. Bu durumda, bir periodontist, dişlerinizin daha fazlasını ortaya çıkarmak için diş eti ve kemik dokunuzu yeniden şekillendirebilir. Bu, dişlerinizdeki bazı kozmetik veya restoratif işlemlerden önce de gerekli olabilir.

Diş eti hastalığı bu sağlık koşullarıyla ilişkili olsa da bunlara neden olduğu gösterilmemiştir. Bu ilişkinin özelliklerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/