Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Öncelikle çocuklarınıza diş bakımını sevdirmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için ufak ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Çocuklarınızın kendi diş fırçalarını ve diş macunlarını seçmelerini sağlayabilirsiniz.

Çocukların dişlerini 2 dakika boyunca fırçaladığından emin olmak için bir zamanlayıcı kullanın veya zamanı takip etmesine yardımcı olması için en sevdikleri şarkıyı çalın.

İyi ağız bakımı için çocukları ödüllendirebilirsiniz. Ancak, onlara yiyecek veya şekerli ikramlar vermeyin. Bunun yerine meyve ya da şeker ve katkı maddesi içermeyen atıştırmalıkları tercih edin.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun düzenli olarak dişçiyi ziyaret etmesi ağız ve diş sağlığını korumanın en ve tek etkili yoludur.

Fırçalama ve diş ipi kullanmanın önemi

Diş hijyeni çocuğunuz bebekken başlamalıdır. 1 veya 2 yaş civarında çocuk için uygun yumuşak bir diş fırçası kullanmaya başlayın. Çocuğunuzun dişlerini günde en az iki kez su ile fırçalamalısınız.

İçinde florür olmayan küçük bir diş macunu da ekleyebilirsiniz. Bu tür diş macunu çocuğunuzun yutması için güvenlidir. Çocuğunuz diş macununu tükürecek yaşa geldiğinde, florürlü olana geçebilirsiniz. Sadece küçük bir miktar kullanın. Çocuğunuza macunu dişleri, diş etleri ve dili arasında yaymasını öğretmelisiniz.

Çocuğunuz muhtemelen 7 veya 8 yaşına gelene kadar dişlerini fırçalamak için yardıma ihtiyaç duyacaktır. Bu süre zarfında, daha büyük boyutlu bir diş fırçası kullanmaya başlayabilirler. Diş fırçalarını her 3 ayda bir veya kıllar yıpranmış göründüğünde değiştirmelisiniz. Diş ipi, ağız bakım rutininin bir diğer önemli parçasıdır. Çocuğunuza günde en az bir kez diş ipi kullanmayı öğretebilirsiniz. Kolaylaştırmak için bir sap üzerinde gelen diş ipi alabilirsiniz.

Bunun yanı sıra dilini fırçalamayı da öğretmelisiniz. Bu, ağızdaki bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur. Kısacası çocuğunuza yatmadan önce, tüm yeme ve içme (su hariç) bittikten sonra dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırmalısınız.

Çürük oluşumunun önlenmesi

Çürükler dişlerinizde oluşan deliklerdir. Bunlar, ağzınızda bakteri (mikrop) biriktiğinde ortaya çıkabilir. Yiyecek ve içeceklerdeki şeker, dişlerinizi eritebilecek bir aside dönüşür. Dişleri düzgün fırçalamak daha zor olduğu için çocuklarda çürük oluşumu yaygındır.

Haberin Devamı

Çocuğunuz, aşağıdaki durumlarda çürük riski altında olabilir:

-Dişlerinde beyaz lekeler veya kahverengi alanlar varsa

-Devam eden özel sağlık bakım ihtiyaçları varsa

-Dişçiye düzenli olarak kontrole gitmiyorsa

-Erken doğmuş (erken) veya düşük doğum ağırlığına sahipse

Ağız ve diş sağlığında beslenmenin önemi

Çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketen çocuklar da çürükler için yüksek risk altındadır. Sağlıklı gıda seçimleri yapmak önemlidir. Çok fazla şekerden kaçınmalısınız. Çocuğunuzun çok fazla soda, meyve suyu veya şekerli içecekler içmesine izin vermeyin. Öğünler arasında tatlı atıştırmalıkları ve içecekleri sınırlayın. Çocuğunuzun şeker yediyse, daha sonra dişlerini fırçaladığından emin olmalısınız.

Sakız çiğnemek daha büyük çocuklar için güvenlidir. Aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

Haberin Devamı

-Çeneyi güçlendirmek

-Tükürük üretimine yardımcı olmak

-Yiyecek parçalarından kurtulmak

-Diş çürümesine neden olabilecek dengeleyici asit üretmek

-Ferahlatıcı nefes

Bununla birlikte, şeker içeren sakız çürüklere neden olabilir. Çocuğunuzun çiğnediği şekerli sakız miktarını sınırlayın veya sadece şekersiz sakız almanız önerilir.

Ağız güvenliği

Güvenlik, diş hijyeninin bir başka büyük parçasıdır. Çocuğunuz spor yapıyorsa ağız koruyucusu takmalıdır. Bu, dişleri ve bazen dudakları kaplayan yumuşak, plastik bir tutucudur. Çocuğunuzun ağzını yaralanmalardan korumaya yardımcı olur. Kişiye özel ağız koruyucusuna ihtiyacınız varsa diş hekiminizle konuşun.

Çocuklar 6 yaşında ve 12 yaşında süt dişlerini kaybedebilirler. Bu süreçte, bebeğinizin dişleri dökülürse veya kırılırsa çocuğunuzun dişleri birbirine karışır. Yani çapraşık diş sorunu ortaya çıkabilir. Bu süreçte mutlaka diş hekimlerinden destek alınmalıdır. Bazı çocukların diş teli gibi ortodonti tedavisine ihtiyacı olabilir.

Bebeklerin başparmaklarını, parmaklarını veya emziklerini emmesi normaldir. Çoğu çocuk 4 yaşına kadar bu alışkanlığından vazgeçer. Uzun süreli kullanım diş dizilişinde sorunlara neden olabilir. Çocuğunuz 4 yaşından sonra hala emme alışkanlığına sahipse diş hekiminizle konuşmalısınız. Çoğu çocukta, kalıcı ön dişlerin çıktığı 6 yaşına kadar emme alışkanlığı konusunda endişelenmek için bir neden yoktur.

Unutmayın, kendinizin ve çocuğunuzun ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili yolu en az 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmektir.

 

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/