Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Dişiniz çekildiğinde, oluşturduğu boşluk ağız içinde kolay görünen bir yerdeyse hasta için oldukça moral bozucu olur. Ancak aynı zamanda hemen fark etmeyebileceğiniz değişiklikler de yaratır. Diş olmadığında, bölgenin altındaki çene kemiği, dişten uyarı gelmediği için bozulmaya başlar. Ayrıca, açık alan çevredeki dişlerin yer değiştirmesi için yer bırakır. Bu değişim sonunda gülümsemenizi etkileyebilir ve hizadaki değişiklik düzgün çiğneme yeteneğinizi etkileyebilir ve hatta çene eklemi rahatsızlıklarına katkıda bulunabilir.

Haberin Devamı

Kısacası, gülümsemenizdeki yeni açılan alan önemsiz görünse de çiğneme gücünüz ve hatta kemik sağlığınız tehlikeye girebilir.

Genellikle köprü ve kısmi protez gibi diğer seçeneklerle oluşan boşluklar doldurulurdu, artık implantlar en iyi tedavi seçeneği haline geliyor.

Eksik diş yerine implant yapılmalı mı?

Belirttiğim gibi, diş implantları, eksik dişi değiştirmek için tek seçeneğiniz değil. Arka azı dişleri gibi bazı durumlarda gerekli olmayabilir. Diğer durumlarda, köprü veya kısmi protez seçenekleri olabilir, ancak bunlar kalıcı değildir ve gelecekte ek diş tedavileri gerektirebilir. Ayrıca, kullanılan protezler, özellikle gevşerlerse ve diş eti çizgisinin altındaki kemik sırtına sürtünürse, kemik kaybına katkıda bulunabilir ve hatta hızlandırabilir.

İmplant ile eksik diş tedavisi hangi durumlar ve kimler için uygundur?

-Kemik kaybı riskiniz varsa,

-Birden fazla bitişik dişiniz eksikse,

-Diş kayması yaşıyorsunuz ve diş stabilitesine ihtiyacınız varsa,

-Diş kayıplarına daha kalıcı bir çözüm arıyorsanız,

-Sağlıklı ağız dokunuz, yeterli kemiğiniz var veya kemik grefti için iyi bir adaysanız,

-Takma diş takmak istemiyorsanız,

-Genel sağlığınız ve kemik iyileşmesini etkileyebilecek herhangi bir sağlık durumunuz yoksa.

Diş çekimden ne kadar sonra implant yapılabilir?

Diş çekildikten ne kadar süre sonra implant yaptırabileceğiniz, genel sağlığınız, çekilen dişin etrafındaki enfeksiyonun varlığı ve çevresindeki doku ve kemiğin sağlığı gibi birçok farklı faktöre bağlıdır. İmplant yerleştirme ağız cerrahisi üç ana kategoriye ayrılır: Hemen yerleştirme, erken yerleştirme ve gecikmeli yerleştirme.

Haberin Devamı

Hemen implant yerleştirme: Dokunuz sağlıklıysa ve yeterli kemik yapınız varsa, çekimden hemen sonra implant yerleştirme gerçekleşebilir. Bu genellikle kayıp dişiniz travma veya yaralanma nedeniyle olduğunda ortaya çıkar. Çıkardıktan sonra, kemiğe titanyum vida yerleştirilir. Sonraki üç ila altı ay boyunca osseointegrasyon adı verilen bir süreç gerçekleşir. Bu işlem sırasında kemiğiniz çubuğa nüfuz eder. Bu gerçekleştiğinde, kalıcı kaplama takmaya hazır olursunuz. Bu anında yerleştirme, olası kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

Erken implant yerleştirme: Erken implant yerleştirme, diş çekiminizden iki ila üç ay sonra gerçekleşir. Bu minimum süre ihtiyacı, genellikle hasarlı diş etleri ve destekleyici dokudan veya implant yerleştirmeden önce iyileşmesi gereken bir enfeksiyondan kaynaklanır. Çekimden sonraki ilk üç ay içinde kemik erimesinin yarısı kadar bir kısmı oluşabileceğinden, implant işleminin üç aylık sürenin ardından yapılması önemlidir. Hemen implant yerleştirme seçeneğinde olduğu gibi, titanyum vida yerleştirilir ve protez kaplama kalıcı olarak yerine oturtmadan önce iyileşme için üç ila altı aya ihtiyacınız vardır.

Haberin Devamı

Gecikmeli implant yerleştirme: Bir süredir çürük dişinizin olduğu durumlarda diş etiniz ve dokularınız kötü durumda olabilir ve kemik kaybınız zaten var olabilir. Bu meydana geldiğinde, implantınız için yeterli kemik stabilitesi sağlamak için kemik grefti prosedürüne ihtiyacınız olabilir. Kemik aşılama prosedürü, implant prosedürünüzün bir seçenek olması için üç ila altı ay iyileşme gerektirir. İyileşme tamamlandığında, prosedür aynıdır. Titanyum vida kemiğe yerleştirilir ve sonraki üç ila altı ayı bölgenin iyileşmesine ve çubuğun kemiğe bağlanmasını beklersiniz. Tamamen iyileştikten sonra kalıcı protez yerine takılır.

Diş çektirecek ya da zaten çektirdiyseniz, eksik diş sorunu yaşıyorsanız, tedavi seçenekleriniz hakkında ve sizin durumunuza özel bilgi almak için diş hekimini ziyaret etmelisiniz.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/