Diş Hekimi Şahin Durmuş

Diş Hekimi Şahin Durmuş

drsahindurmus@gmail.com

Tüm Yazıları

Florür nedir?

Florür, flor elementinin negatif iyonudur. Doğada yaygın olarak eser miktarda bulunur. Havada, toprakta, bitkilerde, kayalarda, tatlı suda, deniz suyunda ve birçok gıdada doğal olarak bulunur. Ayrıca kemiklerinizin ve dişlerinizin mineralizasyonunda da rol oynar, bu onları sert ve güçlü tutmak için gerekli bir süreçtir. Aslında, vücudun florürünün yaklaşık yüzde 99'u kemiklerde ve dişlerde depolanır. Florür diş çürüklerini önlemek için de önemlidir. Bu nedenle diş bakım ürünlerinde yaygın bir bileşendir.

Haberin Devamı

Florürün faydaları nelerdir?

Boşluklar veya diş çürüğü olarak da bilinen diş çürükleri, bir ağız hastalığıdır. Bunlara ağzınızda yaşayan bakteriler neden olur. Bu bakteriler karbonhidratları parçalar ve dişin mineral açısından zengin dış tabakası olan diş minesine zarar verebilecek organik asitler üretir. Bu asit, demineralizasyon adı verilen bir süreç olan mineden mineral kaybına yol açabilir.

Remineralizasyon adı verilen minerallerin değiştirilmesi, kaybedilen minerallere ayak uyduramadığında çürükler gelişir. Florür, demineralizasyonu azaltarak, remineralizasyonu artırarak ve ağızda bakteri üremesini ve bakteriyel asit üretimini engelleyerek çürükleri önlemeye yardımcı olabilir. Florür aynı zamanda gelişmiş kemik remineralizasyonu ile ilişkili olduğu için kemik kırıklarını önlemeye de yardımcı olabilir.

Florür, diş minesini yeniden mineralize etmeye yardımcı olur, bu da boşlukları önleyebilir ve diş çürüğünün erken belirtilerini tersine çevirebilir.

Florürün zararları nelerdir?

Florürün potansiyel dezavantajları arasında florozis, artan osteosarkom riski ve bebeklerde ve çocuklarda beyin gelişiminin bozulması yer alır. Diğer birçok besin maddesi gibi, florür de uygun miktarlarda kullanıldığında ve tüketildiğinde güvenli ve etkili görünmektedir.

İçme suyu veya başka yollarla çok büyük miktarlarda yutulması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, bu esas olarak suda doğal olarak yüksek florür seviyelerine sahip ülkelerde bir sorundur. Sadece 8 yaşından küçük ve kalıcı dişleri çıkmaya devam eden çocukları etkileme eğilimindedir. Çocukların ayrıca florürlü sudan önemli ölçüde daha fazla florür içeren diş macunlarını yutma olasılığı daha yüksektir.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun diş florozu geliştirme riskini, dişlerini fırçalarken çok miktarda diş macunu yutmadığından emin olmak için denetleyerek azaltabilirsiniz.

İskelet florozu ise diş florozuna benzer ancak dişler yerine kemikleri içerir. Erken belirtiler eklem ağrısı ve sertliği içerir. Zamanla kemik yapısını değiştirebilir ve bağların kireçlenmesine neden olabilir. Genellikle içme suyunda bulunan yüksek florür seviyelerine uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır.

Diş Hekimi Şahin Durmuş

www.dtsahindurmus.com/

www.instagram.com/drsahindurmus/