Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Rahim filmi bir radyolojik tanı yöntemi olmakla beraber olumlu etkilere sahiptir. Hamile kalmak isteyip de kalamayan kadınlar, rahim filmi çekimi yapılan ay veya onu takip eden 4 ay içinde hamile kalabiliyorlar.

Rahim tüpleri vasıtasıyla yumurtalıktan çıkan yumurta ile spermler buluşur. Eğer tüpler tıkalıysa yumurta ile sperm birleşemez ve doğal yolla da gebe kalmak imkânsızdır.

Tüp bebek başarısını engelleyen bir sorun söz konusu ise bu durum rahim filmi ile tespit edilebilir ve transfer öncesinde tedavi şansı verir. Böylece rahim filmi dolaylı olarak tüp bebek başarı oranını da arttıran bir faktör olmaktadır.

Haberin Devamı

Rahim filmi nasıl çekilir?

Kadın doğurganlığını değerlendirmek için kullanılan özel bir röntgen türü olan rahim filmi, oldukça basit bir uygulamadır. Yeni yöntemler kullanıldığı takdirde rahim filmi işlemi sadece birkaç dakika sürer. İşlem sonrasında istirahate gerek yoktur. Bu röntgen incelemesi rahmin şeklini ve rahim tüplerinin bloke olup olmadığını değerlendirir.

İşlem sırasında rahim içine ince bir kateter yerleştirilir ve özel bir radyo-opak kontrast madde içeriye doldurulur. Bu madde, rahim boşluğunun ve rahim tüplerinin şeklinin görülmesini sağlar.

Tıkanıklık yoksa, verilen kontrast madde rahim boşluğu ve rahim tüplerinden karın boşluğuna akar. Eğer çeşitli sorunlar tespit edilirse, bu durumda bazen bir laparoskopi veya başka bir cerrahi onarım gerekebilir.

Hangi durumlarda rahim filmi istenir?

Bir seneden daha uzun süre boyunca korunmadan ilişkiye giriyor ve hamile kalamıyorsanız kısırlık şüphesi ortaya çıkmaktadır. Kontroller ve muayeneler sonucu kadında kısırlık tedavisine başlanmadan önce HSG testi istenmektedir.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com