Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Rahim filmi çekiminde tıkalı çıkan tüpler için 4 durum söz konusu olabilir

1. Tüp, geri dönüşsüz veya sadece ameliyatla açılabilecek derecede tıkalı olabilir. Tüp, uzak ucu seviyesinde tıkalı ise içerisinde sıvı biriktirerek şişmiş olabilir.

2. Rahim filmi çekilirken rahim kaslarının istemsiz kasılması, tüp girişinin büzülmesine ve bu nedenle tıkalı olmadığı halde filmde tıkalı çıkmasına neden olabilir.

3. Tüp, küçük yapışıklıklar, sümüksü tıkaç veya pıhtı tıkaçları nedeniyle tıkalı olabilir.

4. Verilen ilacın toplardamarlar içerisine geçmesi veya teknik yetersizlik nedenleriyle ilacın tüpleri doldurması için yeterli basınç sağlanamamış, böylece yanlış sonuç elde edilmiş olabilir.

Haberin Devamı

Yukarıdaki 1. maddede yazılı durum dışında, tüpler, rahim filmi çekimi sırasında “selektif salpingografi” adı verilen yöntemle açılabilir veya açık olduğu gösterilebilir. Bu yöntemde, ilaç, rahim boşluğuna değil, çok ince, özel, yumuşak bir kateter vasıtasıyla doğrudan doğruya tüpün içerine verilir.

Selektif salpingografi ile tıkalı tüpler açılabilir

Selektif salpingografi ile tüplerinizin açılması ihtimalinin olup olmadığını öğrenmek çok kolaydır. Selektif salpingografi yapılamayan bir şehirde veya merkezde rahim filmi çektirdiyseniz mevcut filmlerinizin fotoğraflarını bu olanağın bulunduğu merkeze veya bu işlemi yapabilen radyoloji uzmanına gönderip açılması ihtimalini sorabilirsiniz. Selektif salpingografi yapma olanağı bulunan tecrübeli bir hekim, çekilen filminizi değerlendirerek size bu işlemin faydalı olması ihtimalini söyleyecektir. Açılması ihtimali varsa, bildirilen olasılığı değerlendirerek, başka şehirlerde bulunsanız bile gidip selektif salpingografi yaptırmanızı tavsiye ederim.

Gözünüz korkmasın, selektif salpingografi ücreti rahim filmi ücreti ile aynı tutardadır. İşlemin size faydalı olma ihtimali konusunda iletişim kurduğunuzda güncel rahim filmi ve selektif salpingografi ücretini sorabilirsiniz.

Rahim filminden sonra bu şansı araştırmanız ve kullanmanız sizin için faydalı olacaktır

Haberin Devamı

Rahim filminde tek tüpün tıkalı olması gebe kalmaya engel değildir. Ancak kendiliğinden gebe kalma şansı iki tüpün de açık olduğu duruma göre daha düşüktür.  Tek tüpün tıkalı çıkması halinde de “selektif salpingografi” ile tüp açma işlemi önerilebilir.

Böylece aşılama yapılacaksa zaman kaybının önüne geçilebileceği gibi rahme yakın noktada tıkalı gibi çıkan tüplerde gebe kalmayı engelleyebilecek sıvı birikimi gibi bir durumun bulunup bulunmadığı da anlaşılabilir. Eğer bir tüpte sıvı birikimi varsa, bu sıvı rahim içine akarak diğer tüp yoluyla hatta tüp bebek yöntemiyle gebe kalmayı engelleyebilmektedir. Tespit edilemeyen sıvı birikmiş tüpler (hidrosalpinks) para ve zaman kaybına yol açabilir. Selektif salpingografi, eğer varsa, bu durumu da ortaya çıkaracaktır.

İki tüp tıkalıysa ne yapılır?

Rahim filminde 2 tüpün birden tıkalı çıkması durumunda, eğer bu gerçek bir tıkanıklık ise kendiliğinden gebe kalınması mümkün değildir. Laparoskopi ile durum doğrulanır ve tüp bebek tedavisine geçilir. Eğer “selektif salpingografi” yapılabilen bir merkeze ulaşabilmeniz mümkün ise laparoskopiden önce bu tüp açma tekniği önerilebilir.  İki tüpün birden tıkalı olduğu uygun olgularda “selektif salpingografi” ile en az bir tüpün açılması olasılığı %80 iki tüpün birden açılması olasılığı %50 seviyesine çıkmıştır. Tüpleriniz açılırsa, laparoskopi yapılmasına gerek kalmayacaktır.

Haberin Devamı

 

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com