Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

info@rahimfilmi.com

Tüm Yazıları

Tüplerin tıkalı olup olmadığını öğrenmek için rahim filmi çekilmelidir

Rahim filmi incelemesinde tüplerin durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Tüplerin değerlendirilmesi için yalnızca rahim filmine başvurulabilir. Tıkalı çıkan tüplerin ise farklı durumları olabilir. Bunlar;

-Tüp, yalnızca ameliyatla açılabilecek derecede tıkalı olabilir.

-Tüp, küçük yapışıklıklar, sümüksü tıkaç veya pıhtı tıkaçları nedeniyle tıkalı olabilir. Rahim kaslarının spazmı, tüpün ağzının büzülmesine ve bu nedenle tıkalı olmadığı halde filmde tıkalı çıkmasına neden olabilir. Verilen ilacın geri gelmesi, kan damarları içerisine dolması gibi nedenlerden ötürü ilacın tüpleri doldurması için yeterli basınç sağlanamamış olabilir. Bu durumdaki tüpler selektif salpingografi ile ameliyatsız açılabilir.

Haberin Devamı

-Tüp, hiçbir suretle açılamayacak derecede geri dönüşsüz tıkalı olabilir.

Tıkalı tüpler selektif salpingografi ile açılıyor!

Selektif salpingografi adı verilen tüp açma işleminde, tıpkı anjiyo işleminde kullanıldığı gibi ince ve yumuşak bir kateter kullanılır. Bu kateter, vajinadan rahim boşluğuna ve tüpün ağzına yerleştirilir. İnceleme işlemi sırasında kullanılan sıvı, tüpün içerisine fışkırtılır. Ağrısız ve yalnızca birkaç dakika süren bir işlemdir.

İki tüpün birden başlangıç kısmından tıkalı olduğu vakalarda tüplerden en az birisinin açılması olasılığı %75, ikisinin birden açılması olasılığı %45 seviyesindedir.

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak

www.rahimfilmi.com

www.cevatbayrak.com