Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Tüm Yazıları

İdeal prostat boyutları için doğru değerleri bilmek kişinin prostat hastalıklarını önceden tanıması ve tedbir alması bakımından önem taşır. Prostat hastalıkları ve sorunları yanı sıra cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açarak erkeklerin yaşam kalitesini belirgin derecede düşürmektedir. Öte yandan, böbrek fonksiyonları gibi hayati organları etkileyerek yaşamsal sorunlara yol açabilmektedir.

Prostat nedir?

Prostat erkek genital sisteminin en büyük aksesuar bezi olarak bilinmektedir. Erkeklerde işeme ve üreme gibi önemli fonksiyonların yerine getirilmesini sağlayan bir organdır.

Haberin Devamı

Prostat vücutta nerede bulunur?

Erişkin bir erkekte prostat testisler ile makat bölgesi arasında bulunan ve tıbbi adı olarak isimlendirilen bölgede yerleşmiştir. Anatomik yapı olarak mesane ile üretra arasına yerleşmiş bir organdır.

Prostat herkeste var mı?

Doğumsal olarak ruhsatı gelişme yani erkekler hariç tüm erkeklerde prostat vardır.  Kadınlarda prostat bulunmaz. Bütün erkeklerde prostat bulunmasına rağmen herkeste prostat hastalıkları görülmez.

Prostat sadece yaşlılarda mı hastalık yapar?

Prostat bütün normal ve sağlıklı erkeklerde bulunan bir organdır. Prostat hastalıkları ise daha çok yaşlanma ile birlikte görülmektedir. Buna karşın genç yaş grubu erkeklerde de prostat hastalıkları görülmektedir. Yaş guruplarına göre hastalıkların isimleri ve özellikleri farklılık gösteriyor.

Prostat ne işe yarar?

-Üremeyi kolaylaştıracak sıvı salgılar.

-Cinsel ilişkiyi kolaylaştıracak sıvı salgılar.

-Meniye kendine ait özel görünüm rengini verir.

-Semen sıvısının likefaksiyonunu sağlar

Prostat neden olur?

Prostat normal tüm sağlıklı erkeklerde bulunur. Bu nedenle prostatın olması demek aslında bir erkeğin sağlıklı olması olduğu anlamına gelir. Prostat hastalıkları ise farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelir. Farklı yaş gruplarında değişik özellikler göstererek hastalıklar ve belirtileri ortaya çıkar. Kronik prostatitin sebepleri enfeksiyonlar ile ilişkili olabilirken prostat kanseri ya da iyi huylu prostat büyümesi yaşlanma sonucu vücutta ortaya çıkan fizyopatolojik özellikler sonrasında görülmektedir.

Haberin Devamı

Prostata komşu organlar nelerdir?

-Mesane

-Üretra

-Penis

Prostat büyümesi nasıl olur?

Anne karnındaki fetal hayat döneminde prostat büyümesi ve gelişimi başlar. Embriyolojik bu dönemde prostat gelişimi androjenler olarak isimlendirilen hormonların etkisi ile oluşur.

Doğumdan sonra ciddi bir gelişim göstermez. Ergenlik döneminde ise androjenik hormonların yeniden aktive olması ile birlikte tekrar büyümeye ve belli bir hacim oluşturana kadar gelişmeye devam eder. Daha sonraki yıllarda ise tedrici olarak bu büyüme yaşla birlikte artar.

İdeal prostat boyutu nasıl ölçülür?

Prostat boyutları için doğru ölçüm çeşitli radyolojik görüntüleme cihazları ile yapılmaktadır. Rutin klinik pratikte bu amaçla en sık kullanılan yöntem üriner ultrasonografidir. Karından yapılan ultrason işlemi ile prostatın üç boyutlu görüntüsü elde edilir ve hacimsel olarak büyüklüğü belirlenebilir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda makattan girilerek yapılan ultrasonografi ile de ölçümler yapılmaktadır. Prostat büyüklüklerini belirlemede ayrıca MR ve tomografi de yol gösterici olabilir.

Haberin Devamı

İdeal prostat boyutları

Prostat normalde kestane şeklinde bir organdır. Hacimsel olarak 18-20 gram kadar bir ağırlığı bulunur. Bu boyutların üzerinde bir artış prostat büyümesi olarak kabul edilir.

Prostat belirtileri nelerdir?

-Sık idrara çıkma

-Gece idrara kalkma

-İdrar yaparken yanma, sızlama

-Ani ve acil işeme hissi,

-İdrar yapamama

-İdrar akış hızında azalma

-İdrar çapında incelme

-Kesik kesik işeme

-Çatallı işeme

-İşedikten sonra geride idrar kalma hissi

-İdrarın sonunda damlama yaparak bitmesi

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birden fazlasını taşıyan erkeklerin prostat büyümesi açısından mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmesi uygun olacaktır. Erken tanı ve tedavi hastalığın sonradan olabilecek tüm risklerini ortadan kaldırabilir.

 

Sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum…

Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş

www.omerfarukkaratas.com