Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Tüm Yazıları

Üroloji doktorları ülkemizde kaliteli standartlara sahip olan eğitim kurumlarında yetişmektedir. Tüm eğitim süreci YÖK ve Sağlık Bakanlığı tarafından sıkı denetim ve planlamalar ile takip edilmekte, ilgili mevzuatlar ile yasal düzenlemeler sağlanmaktadır.

ÜROLOJİ NEDİR?

Üroloji tıpta boşaltım ve genital sistem hastalıkları ve cerrahi tedavileri ile ilgilenen bilim dalıdır. Cerrahi bir bölüm olması sebebi ile ilaç tedavilerinin yanı sıra ameliyatlar ile de ilgili hastalıkların tedavisi sağlanmaktadır. Böbrekler, üreter, mesane, prostat, üretra, testis ve penis hastalıklarını tedavi eden bilim dalıdır.

Haberin Devamı

Üroloji yan dal uzmanlık alanları

Ülkemizde resmi ve yasal olarak Sağlık Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş üst ihtisas alanı olarak Çocuk Ürolojisi bulunmaktadır. Çocuk ürolojisi, çocuklarda görülen doğumsal ya da sonradan oluşan ürolojik hastalıklar ve tedavileri ile ilgilenmektedir. Çocuk ürolojisi dışında resmi olarak belgelendirilmemekle birlikte büyük kliniklerde özel üroloji alanlarında eğitim alan ve özelleşen tedaviler uygulayan üroloji doktorları bulunmaktadır. Bu alanlardan bazıları;

Üroonkoloji: Ürolojik hastalıkların kanserleri ile ilgilenmektedir.

Androloji: Erkek kısırlığı (erkek infertilitesi) ve hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları konusunda çözümler üreten bilim dalıdır.

Fonksiyonel Üroloji: Eskiden sadece kadın ürolojisi olarak bilinmekte ve kadınlarda sık görülen işeme sorunları ile ilgilenmekte iken son yıllarda gerek kadınları ve gerekse erkekleri de içine alarak tüm insanlardaki işeme bozuklukları ile ilgilenen bir bilim dalı haline gelmiştir.

ÜROLOJİ KADINLARDA HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

-Böbrek hastalıkları ve kanserleri

-Üreter hastalıkları ve kanserleri

-Mesane hastalıkları ve kanserleri

-İdrar kanalı hastalıkları ve kanserleri

-Pelvik organ sarkmaları (pelvik organ prolapsusu)

-İşeme bozuklukları

-Pelvik bölge ağrıları

-Üriner sistem taş hastalıkları

-Sistitler ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları

-İdrar kaçırmalar ve diğer işeme bozuklukları

Haberin Devamı

-Cinsel fonksiyon bozuklukları ve kadın genital estetik

ÜROLOJİ DOKTORLARI HANGİ EĞİTİMLERDEN GEÇER?

Üroloji doktoru olabilmek için ülkemizde yasal zorunluluk tıp doktoru olmaktır. Tıp doktoru diplomasına sahip kadın olsun, erkek olsun tüm bireyler öncelikle TUS (tıpta uzmanlık sınavı) adı verilen ve ÖSYM tarafından organize edilen sınavda belli başarı elde etmek zorundadırlar. Bu başarı sonrasında adaylar tercih ettikleri kliniklerde üroloji ihtisas eğitimine başlarlar. Eğitimlerini tamamlayan ihtisas öğrencileri “üroloji uzmanı” olarak hizmet vermektedirler.

ÜROLOJİ İHTİSAS EĞİTİMİ KAÇ YILDIR?

TUS sınavında başarılı olan ve ilgili tercihlerine yerleştirilen uzmanlık öğrencileri bugün için ülkemizde zorunlu olarak en az 5 yıl eğitim sürelerini tamamlamak durumundadırlar. Bu süre daha uzun olabilir ancak daha kısa olamaz.

ÜROLOJİ DOKTORLARI UZMANLIK SONRASI EĞİTİMLERE DEVAM EDER Mİ?

Tıpta eğitim ve öğrenme süreci ömür boyudur. Bir başka deyişle her hekim yeni gelişmeleri tüm ömrü hayatı boyunca takip etmekle mükelleftir. Bu nedenle ihtisas eğitimi sadece o konuda özelleşme olduğunu göstermekte ama eğitimin tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Üroloji doktorları uzmanlık eğitimleri sonrasında katılacakları bilimsel kongreler, toplantılar ve özel kurslar ile eksik oldukları konularda bilgilerini güncelleme fırsatı yakalamaktadırlar.

Haberin Devamı

 

Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş

www.omerfarukkaratas.com