Genel Sağlık Bayramda ağız ve diş sağlığını korumanın püf noktaları

Bayramda ağız ve diş sağlığını korumanın püf noktaları

26.04.2022 - 13:32 | Son Güncellenme:

Ramazanda oruç nedeniyle ağız bakımı aksarken bayramın da gelmesiyle şeker ve tatlı tüketimi artacak. Bayram boyunca şekerli gıda tüketimine dikkat edilmesine gerektiğini Diş Hekimi Arzu Yalnız, “Ramazan boyunca aksayan ağız bakımı tekrardan düzene oturtulmalı. Ayrıca bayramda tatlı gıdalar sonrası bol su içilmeli ve dişler fırçalanmalı. Özellikle ramazan ayı boyunca su tüketiminin azalması nedeniyle gün içerisinde su tüketimi çok önemli" dedi.

Bayramda ağız ve diş sağlığını korumanın püf noktaları

Su tüketiminin azlığından dolayı tükürük akışının azaldığını vurgulayan Diş Hekimi Arzu Yalnız, “Ramazan ayı boyunca vücut, gün içerisinde susuz kalmaya ve yemek yememeye alıştı. Ramazan ayının diş sağlığı açısından en büyük dezavantajı ise su tüketiminin yetersizliği oldu. Su tüketiminin azlığından dolayı tükürük akışı da azalıyor. Bu nedenle su tüketimi çok daha önemli hale geldi. Öte yandan bayramla beraber açlıktan şekerli gıdalara geçilmesiyle dişlerdeki çürük oluşumu artabilir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Bayramda ağız ve diş sağlığını korumanın püf noktaları

Tatlıdan kaçının 

Tatlı gıdalar yemenin diş sağlığına büyük zararları olduğunu hatırlatan Yalnız, “Ramazan boyunca özellikle iftardan sonra tatlı gıdalar çok tüketildi. Bayramda daha da çok tüketilecek. Tatlı gıdaları fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Çünkü çürük oluşumunu artırıyor ve bağışıklığı düşürüyor. Düşük bağışıklık ise birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Unutmayalım ki vücut sağlığı ağızdan başlıyor” ifadelerini kullandı. 

Arayüz fırçası kullanın 

Arzu Yalnız’ın diş sağlığını korumak isteyenlere önerileri ise şöyle:

"Bayramda tatlı gıdalardan kaçış yok. Ancak önerim en azından diş aralarının iyi fırçalanması ve bol su tüketilmesi. Sadece diş fırçalamak da yeterli değil. Kalıntıları temizlemek için arayüz fırçası kullanılmalı. Ayrıca çiğnemede mümkün olduğunca her iki tarafında kullanılması gerekiyor. Çünkü bazen tek taraflı çiğnemeye bağlı çiğneme yapılmayan tarafta diş taşı ve çürük oluşumu artabiliyor."

Yazarlar