Kadın Sağlığı Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi?

Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi?

02.09.2021 - 10:21 | Son Güncellenme:

Çikolata kistleri neden oldukları ağrılar sebebiyle yaşam konforunu düşürmektedir. Bunun yanı sıra yol açtığı diğer sorunlar kadın sağlığını olumsuz şekilde etkilemektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mert Göl konu hakkında bilgiler verdi.

Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi

Çikolata kistinde ilaç tedavisi kısıtlı sonuçlar vermektedir. Özellikle çikolata kisti nedeniyle şiddetli ağrıları olan kadınların ağrılarının dinmesi ve adet düzeni için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Haberin Devamı

Cerrahi tedavi hastanın çikolata kisti sayısına, büyüklüğüne, konumuna göre tercih edilebilir. Özellikle hastaların gebe kalamama sorunu varsa laparoskopik ameliyat tercih edilmelidir.

 

Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi

Korunmak için şekerli gıdalardan uzak durun

Kadınların hayatını olumsuz yönde etkileyen çikolata kisti tanısı alan kadınların şekerli gıdalardan uzak durmaları, bol su içmeleri, domates, balık, baklagiller tüketilmesi önemlidir.

Çikolata kisti kendiliğinden yok olur mu?

Küçük boyutlarda olan çikolata kistleri hastanın tetikleyecek yiyeceklerden uzak durması ve ilaç tedavisiyle yok olabilir.

Bitkisel tedavi yöntemleri

Üreme çağında olan kadınlarda olan endometriozis şiddetli ağrı ve kadın infertilite sebeplerinden biridir. Özellikle bitkisel tedavi hastalığın geçmesini ya da ilerlemesini durdurmayacak aksine hastalığın ilerlemesine neden olacaktır.

Haberin Devamı

Çikolata kisti kendiliğinden geçer mi

Tedavi edilmezse ne olur?

Çikolata kisti olan bir hastanın düzenli aralıklarla muayene olması gerekmektedir. 3 cm üzerinde olan ve özellikle şiddetli ağrı ve gebelik problemi yaşayan bir kadının tedavisi sadece ameliyattır. Laparoskopik yöntemle ameliyat edilmelidir. Tedavi edilmemesi durumunda çikolata kistinin ilerlemesi ve yayılması durumunda daha ciddi problemlere yol açacaktır.

Kronik yorgunluk

İlerlemiş çikolata kistinde kadınlarda kronik yorgunluk hissi görülmektedir. Dinlenmiş olsa bile hastanın geçmek bilmeyen bir yorgunluk hissi ve yaptığı işlere odaklanamamasına neden olur.

Bel, sırt, karın, kasık ağrısı

Çikolata kistinin en büyük şikayetlerinden biri adet döngüleri arasında olan şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar sadece pelvik bölgesinde görülmemektedir. Sırt, bel ve bacaklarda da çikolata kisti sebebiyle ağrılar yaşanabilir. Bu ağrılar hastaların sosyal hayatlarından geri kalmalarına neden olur.

Tuvalete çıkmak istememe:

Çikolata kistleri uterus dışındaki organlarda da görülebilir. Bağırsakları tutmasıyla birlikte hastanın büyük abdestini yaparken yaşayacağı ağrı tuvalete çıkmak istememesine neden olacaktır. Mesaneyi tutması nedeniyle idrarını yaparken ağrı ve yanmalara neden olur.

Haberin Devamı

Kimlerde görülür?

Çikolata kistinin neden olduğu hala bilinmemektedir. Yapılan araştırmalarda üreme çağındaki kadınlarda, obezite, kötü beslenme ve ailesinde çikolata kisti olan kadınlarda daha sık görülmektedir.

Yazarlar