Çikolata kisti ve beslenme

Çikolata kisti olarak bilinen endometriozis karın altı bölgesindeki rahmin dış bölümünün zemininde gelişir ve üreme çağındaki kadınlar açısından önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastaların beslenmesinin düzenlenmesinde 4 ana hedef bulunmaktadır.

-İmmün sistemi güçlendiren A, C, E vitaminlerinden zengin bir beslenme planı oluşturmak,

-Enflamasyonu arttırabilecek yiyeceklerden uzak durmak,

-Antioksidan içeriği yüksek gıdaları tüketmek,

-Ağrılı semptomları azaltmak için çoklu doymamış yağ asitleri ( n-3 ve n-6 yağ asitleri) tüketimini arttırmak.

Haberin Devamı

Beslenme konusunun halk sağlığı üzerindeki etkisi ve belirli bir diyet türünün endometriozis üzerindeki olası etkisi göz önüne alındığında bu alanda daha çok insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Ancak beslenmenin hastalığın ilerleme ve hayat kalitesine olan etkisi net olarak görülmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Püf Nokta

1- Endometriozise karşı mücadelede immün sistemi güçlendiren besinlerin ve antioksidan içeriği yüksek gıdaların yaşam kalitesini arttırdığı ön plana çıkmaktadır.

2- Hastalığa bağlı ağrıları azaltmak için çoklu doymamış yağ asitleri (n-3 ve n-6 yağ asitleri) tüketimini arttırmak önemlidir.

3- Rafine karbonhidratların yoğun tüketildiği bir beslenme şekli endometriozis semptomlarını şiddetlendirebilmektedir.

4- Meyve ve sebze ağırlıklı bir Akdeniz tipi beslenme ile endometriozise yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.

5- Kırmızı et tüketiminin yüksek olması hastalığa yakalanma riskini arttırabilmektedir.

6- D vitamini konsantrasyonu kanda ne kadar fazla ise endometriozis riskinin o kadar azaldığı ortaya çıkmıştır.

7- Bağırsak sağlığını iyileştirmenin endometriozis semptomlarını azaltmada etkisi gözlemlenmiştir. Diyetle alınan yüksek posa hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilmektedir.

8- Gluten içermeyen bir diyet ile birlikte kişilerde hastalığa bağlı ağrılarda ciddi oranda azalma görülmüş ve glütensiz diyetin yaşam kalitesine olumlu etkisi ortaya çıkmıştır.

9- Endometriozis ve östrojen bağlantısı nedeniyle soya içerdiği fitoöstrojenler açısından hastalık için risk oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

10- Alkol ve fazla kafein tüketimi endometrioizis gelişiminde potansiyel bir riskfaktörü olarak görülmektedir.

 

Uzm. Dyt. Olcay Barış