Diyetisyen Olcay Barış

Diyetisyen Olcay Barış

olcay_baris@hotmail.com

Tüm Yazıları

Tüm dünya ile birlikte ülkemizde Mart’ın en özel günü olarak kutlanan Kadınlar Günü’nde beslenmenin önemini bir kez daha hatırlayalım istedik. Hepimiz biliyoruz ki düzenli beslenme alışkanlıkları açısından öğün atlamamak, bol su içmek, mevsiminde taze sebze meyve tüketmek, yeterli uyku uyumak ve hareket etmek önem arz ediyor. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemimizi korumak da oldukça önemli. Peki doğru beslenebiliyor muyuz? Ne gibi hatalar yapıyoruz?

Tüm dünyada yapılan çalışmalara baktığımızda Akdeniz tipi beslenmenin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Akdeniz diyetinin temel özelliği; hayvansal besinleri az içermesi nedeniyle doymuş yağ içeriğinin düşük, zeytinyağı sayesinde tekli doymamış yağ içeriği yüksek, tam tahıllı ürünlerden baklagilleri, sebze ve meyveyi çok içermesidir. Taze sebze, meyve, zeytinyağı, fındık, ceviz, badem ve beyaz et, balık içeren Akdeniz diyeti ile sağlıklı yaşamak ve bağışıklık sistemimizi korumak mümkün.

Haberin Devamı

Yapılan En Büyük Hatalar

1-Şekerli besinlere beslenmede sürekli yer vermek

Şeker sadece bildiğimiz rafine şeker değildir. Yediğimizde hızla glikoza dönüşen tüm rafine karbonhidratlar (unlu ve şekerli yiyecekler) şeker grubuna giriyor. Şeker alımını ve rafine karbonhidratlara karşı duyduğunuz isteği azaltmak için su tüketiminizi arttırın. Protein tüketiminize dikkat edin. Lif içeriği yüksek besinleri beslenme programınıza dahil edin. İşlenmiş gıdalardan uzak durun.

2-Sadece susayınca su içmek

Su içmek için susamayı beklemeyin. Günlük tüketilen su miktarını arttırmak, vücut direncinin sağlanması ve toksinlerin atılması için çok önemlidir. Bu etkileriyle beraber su, bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir.

3-Tek tip beslenmek

Yeterli ve dengeli beslenmenin temelini karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitamin olarak adlandırılan tüm besin öğelerinin vücudun ihtiyacı oranında alınması oluşturuyor. Bu yüzden tek tip beslenmek vücut direncini düşürebiliyor.

 

Kadınlar sadece bir gün değil her gün özel, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nüz kutlu olsun...

Haberin Devamı

Uzm. Dyt. Olcay Barış