D vitamini ve Covid-19

D vitamini, anti-inflamatuvar ve antioksidan etkisiyle bilinen bir steroid hormondur. D vitamini takviyesinin solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili olduğu çalışmalar tarafından gösterilmiştir şimdi ise COVID-19 hastalarında D vitamininin rolü araştırılmaktadır.

Yakın zaman önce 20 Avrupa ülkesine ait verilerle yapılan kapsamlı bir araştırmada, her bir ülkedeki popülasyon genelinde kandaki ortalama D Vitamini seviyeleri ve COVID-19 insidansı/mortalitesi arasında anlamlı negatif bir ilişki olduğu tespit edildi. D Vitamini eksikliği oranlarının genel olarak yüksek olduğu Kuzey Yarımküre ülkelerindeki mortalite oranı da yüksek çıkmıştır. Pek çok çalışmada D Vitamini eksikliği ile şiddetli COVID-19 insidansı arasında bir ilişki bulunduğu bildirilmiştir ve klinik çalışmalar hala sürmektedir.

Haberin Devamı

Besinler tek başına yeterli mi?

D vitamini güneş yardımıyla vücutta sentez edilir. Tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini almamız maalesef mümkün değil. Sağlıklı bir yaşam ve bağışıklık sistemi için dengeli bir Akdeniz diyeti her zaman için tavsiyemiz.

Yüksek doz D vitaminine dikkat

Lütfen tahlil yaptırmadan sürekli takviye almayın. Neden mi? Çünkü aşırı D vitamini tüketimi kalp krizi riskini arttırabiliyor, böbrek taşına yol açabiliyor.

 

Uzm.Dyt. Olcay Barış