Mevsimlerden sonbahar olunca, hava da bir hayli soğuyunca, C vitamininin sağlığımız ve elbette ki cildimiz üzerindeki olumlu etkilerine değinmeden edemezdim. Çok güçlü bir anti-oksidan olan ve suda çözünen C vitamini, deride yüksek miktarda bulunmasına rağmen biz insanoğlu tarafından sentezlenemez. Sentez, yani üretim yapamadığı gibi dokularda da uzun süre kalamadığı ve idrarla atıldığı için devamlı bir kaynak ihtiyacı söz konusudur. Bahsettiğimiz bu kaynak da ancak C vitamini bakımından zengin meyve ve sebze tüketimiyle bir de gıda takviyesi desteğiyle mümkündür. Cildimiz söz konusu olduğunda ise her zaman söylediğimiz gibi doğru beslenme ve gıda takviyesiyle cildi içeriden beslerke,n bir de topikal ajanlarla dışarıdan bakımla desteklemek gerekir. C vitamini, bu konuda da oldukça dikkat çekici
özelliklere sahiptir. C vitamininin hayatımızdaki önemine değinelim...

Haberin Devamı

C VİTAMİNi’NiN  GÜCÜNÜ KEŞFEDİN

Tanıştırayım; C vitamini...

Halk arasında bilinen ismiyle C vitamini bir diğer adıyla askorbik asit suda çözünen, anti-oksidan özellik gösteren ve diğer canlıların aksine insan tarafından sentezlenemeyen ancak çok sayıda metabolik süreçte aktif rol üstlenen çok önemli bir moleküldür. Kan damarlarının büyük bir kısmı, kemikler, eklemler, dişler ve diş etlerinin oluşumunda rol oynar ve başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollajeni üretmek ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlayarak bağışıklık sistemi fonksiyonlarına destek olmaktır. Ayrıca serbest radikal nötralizasyonu gibi cildimizi yakından ilgilendiren ulvi bir göreve de sahiptir ki bu değerli özelliğine daha alt başlıklarda değineceğim.

Zengin meyve ve sebzeler

C vitamini içeriği bakımından incelendiğinde en fazla askorbik asit miktarı içeren sebze ve meyveler; maydanoz, yeşil biber, limon, mandalina ve nar şeklinde
sıralanır. Yapılan çalışmalar, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyvelerin vücudun gereksinim duyduğu miktarda tüketilmesinin, metabolizma ve dokular için herhangi bir olumsuzluk meydana getirmediğini ve lökosit miktarına etki ederek, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve enfeksiyonlara karşı metabolizmayı koruyarak dirençli olmasını sağladığını göstermiştir. Ayrıca C vitaminin doğrudan temas ettiği sindirim ve dolaşım sistemi organlarına patolojik ve anatomik açıdan herhangi bir etkisinin olmaması günlük vücut savunması için yeterli miktarda alınması gerektiğini ve bunun sonucu olarak dokulardaki askorbik asit dengesini sağladığı görülmüştür.

Haberin Devamı

C vitamini eksikliği nedir?

C vitamini eksikliği; skorbüt (diş eti kanaması) hastalığı, eklemlerde şişme, kan duvarlarının kolay zedelenmesi, iştahsızlık, immün baskılama ve enfeksiyonlara karşı duyarlılık gibi problemlere neden olur.

Cilt bakımındaki önemi...

Biyolojik kofaktör ve antioksidan olarak etkilidir. Topikal kullanımın
temel amacı deri üzerinde UV radyasyonun etkilerini önlemektir. Ayrıca
C vitamini kolajen üretimini arttırmak için çok önemlidir. Sağlıklı bağ doku üretimi açısından önem taşıyan
C vitamini kolajen üreten fibroblastları destekler. Deri altına nüfusuyla kolajen sentezini uyaran C vitamini, kozmetik yaşlılık karşıtı ürünlerin vazgeçilemez bir üyesidir.

Haberin Devamı

Sigara içenlere destek...

Çok sigara içenlerin C vitaminli krem kullanması büyük önem taşıyor. Sigara vücuttaki C vitamininin idrarla atılmasına neden olduğundan, kandaki vitamini azalıyor. Dışarıdan verilen krem de vücudun sigarayla kaybettiği vitaminin geri verilmesini sağlıyor.
Uygun konsantrasyonda harici kullanılan vitamininin, C vitamini içeren tabletlere göre
deriyi ultraviyole hasarına karşı çok daha iyi koruduğu ispatlanmıştır.

C VİTAMİNi’NiN  GÜCÜNÜ KEŞFEDİN

C vitaminli ürünler pahalıdır

C vitamini kimyasal olarak dayanıklı olmayan ve topikal formülasyonunun hazırlanması çok zor olan bir antioksidandır. Kozmesötik madde olarak deri bakım ürünlerinde kullanılabilmesi, molekülün dış ortamdan korunmasına bağlıdır. C vitamini, ayrıca suda çok iyi çözünen bir özelliğe sahip olması nedeniyle deriden emilimi zor olan bir maddedir.

Sonuç olarak hazırlanan formülasyonun, hem molekülü koruması hem de molekülün deriden geçişini kolaylaştırması gerekir. Bu koşulların sağlanması, maliyetin artması anlamına gelir. Bu nedenle C vitamini içeren ürünler oldukça pahalı ürünlerdir.

Kozmetik ürünlerde nkullanılan C vitamini türevlerinin cilde faydaları nelerdir?
Kozmetiklerde C vitaminin en sık kullanılan şekilleri L-askorbik asit ve onun ester formu olan askorbil palmitattır. Antioksidan olup kollajen sentezinde rol oynar. Pigmentasyonu önleme özelliği vardır. Renk açıcı olarak da kullanılır.