Soğuyan havayla birlikte nem kaybına uğrayan ciltler için doğru ürünü bulmak gerekiyor. Ancak “Hangi nemlendiriciyi almalıyım?” sorusu kafaları karıştırıyor. İhtiyacınız olan en uygun ürünü seçebilmek için öncelikle cilt tanısı gerekir. Tam bir tanı üç kritere dayanır: Cilt hassasiyeti, tipi ve gençliği.

Cilt hassasiyeti: Bu sorunun tam olarak bilimsel bir tanımı olmamakla birlikte, hassasiyet durumunu objektif ve öznel olarak açıklayabiliriz. Objektif olarak cildin yama testlerine gösterdiği hiperreaktiviteden bahsedilebilir. Öznel anlamdaysa, cildin ürünle birlikte uygulanması ya da temasından sonra verdiği ‘karıncalanma’ hissidir.

Haberin Devamı

Ortak özellikler şunlardır:

- Cildin gerilmesi l Karıncalanma

- Kızarıklık l Pul pul olma, dökülme l Yanma hissi l Kaşıntı l Şişme

- İnce doku ve açık ten

Cilt hassasiyeti, patolojik bir deri hastalığı ya da bir sağlık sorunu değildir. Epidemiyolojik çalışmalar, kadınların yüzde 50’sinin hassas cilt yapısından şikayet ettiklerini gösterirken, yüzde 10’ununsa dönemsel hassasiyet yaşadığını ortaya koyuyor.

Cilt tipi: Gözlem, belirtiler ve sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirilmelidir. Gözlem; cildin görünümü, dokusu, gözeneklerin durumu, rengi ve dokunulduğunda nasıl hissedildiğiyle ilgilidir. Belirtiler arasında parlama, lekelenme ve siyah nokta eğilimi sayılabilir. Sonuca bakıldığında, cilt tipi kategorileri ortaya çıkar.

Cilt tipi kategorileri

Yağlı cildin görünümü: Mat, parlak ten. Çok sayıda açık gözenek ve kalın, düzensiz cilt dokusu.

Yağlı cildin karakteristiği: Aşırı sebum salgısı, siyah nokta eğilimi, kalın, esnek ve doğal bir lipidik filmle korunur. Makyaj uzun süre ciltte kalmaz. Yaşlılık belirtileri daha geç görünür ve ve güneşe daha dirençlidir.

Normal cildin görünümü: Düzgün, taze ve ışıltılı bir cilt. İnce, düzenli cilt dokusu, açık gözenek yok. Kadife, pürüzsüz bir dokunuş.

Normal cildin karakteristiği:
Esnek, elastik ve az tahriş olmuş.

Karma cilt görünümü: Yağlı ‘T’
bölgesi, kuru yanak bölgesi ve görünmez gözenekler.

Karma cildin karakteristiği: Karma cilt tipi, yanak bölgesinde hassasiyet.

Haberin Devamı

Kuru cilt görünümü: Mat, görünmez gözenekler, ince ve şeffaf doku.

Kuru cildin karakteristiği:
Dehidrasyon eğilimli hassas cilt, ince çizgiler ve kızarıklık. Makyaj ciltte maske gibi durur.

Çok kuru cilt görünümü:
Şeffaf, saydam ve ince doku, pürüzler, kırmızılık.

Çok kuru cildin karakteristiği: Karıncalanma, rahatsızlık hissi, esneklik eksikliği. Kızarıklık, lekelenme ve dehidrasyon.

Farklı çeşitleri var

Krem nemlendiriciler: Su ve yağ karışımı formülasyonlardır. Kuru ve çok kuru ciltler için uygundur.

Losyon nemlendiriciler: Su oranı yüksek formülasyonlardır. Çoğu cilt tipi için ideal olan losyon nemlendiriciler, yağlı ciltlerin tercih edebileceği kozmetik preparatlardır.

Jel nemlendiriciler:

Her ne kadar kremler kadar nemlendirme özelliğine sahip olmasalar da ince yapısıyla gözenekleri tıkamaz. Bu özelliğiyle hassas ve yağlı ciltlerin kullanımı için idealdir.

Nem sağlayıcı ajanların etkileri

Cildin lipid tabakasının büyük kısmını oluşturan seramid maddesini içeren nemlendiriciler, onarım göreviyle bariyerin korunmasını destekler. Gliserol, hyalüronik asit, skualen, E vitamini ve shea yağı da zengin nemlendirici özelliği olan ürünler arasındadır. Kendini tekrarlayan sivilceler ve sık oluşan siyah noktaların iyileştirilmesinde AHA (Alfa Hidroksi Asit), salisilik asit ve C vitamini gibi aktifleri barındıran nemlendiricileri tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı