SAĞLIKLI VE GÜZEL CİLDİN 4 ALTIN ANAHTARI

Sağlıklı ve güzel bir cildin dört altın anahtarı; nem dengesi, elastikiyet, ton ve cilt radiyansı (parlaklık)’dır. Bunlara sahip olabilmek ve sağlıklı bir şekilde koruyabilmek için sizleri, cildimizin sağlamlığı ve elastikiyetinden sorumlu en önemli iki destek maddesi, kollajen ve elastin ile tanıştırmak istiyorum.

Kollajen, cildimizin su deposudur. Cildimize direnç, dayanıklılık, pürüzsüzlük ve dolgun bir görünüş sağlar. Elastin ise ‘gençlik proteini’ olarak bilinen, cildin esnekliği ve elastikiyetinden sorumlu çok önemli bir proteindir. Gençlik yıllarında kollajen ve elastin üretimi en üst düzeyde olduğu için cildimiz sağlıklıdır ve kırışmaya karşı direnir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte bu iki değerli protein, azalmaya başlar. Zamanla da ciltte sarkmalar, çizgiler ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Yapılması gereken kollajen değerini yükseltmek ve elastin oranını arttırmaktır ki; formda, sıkı, genç ve sağlıklı bir cilde sahip olalım. Peki, bu üretimleri nasıl arttırabiliriz? Gelin hep birlikte göz atalım.

Haberin Devamı

Güzellik bir bütündür

Güzel bir cilt için bütünlük gerekir. Bütünlük ise cildi hem içeriden hem de dışarıdan desteklemekle mümkündür. Aynı şekilde, cildimizdeki kollajen üretimini uyarmanın da iki yolu vardır; dışardan (kozmetik ürünler vb.) ve içerden (doğal kollajen destekleyicileri). Sadece cildin üst yüzeyine yapılacak uygulamalar yeterli olmayacaktır.

Cildi daha fazla kolajen üretmek için cesaretlendirin

Yaban mersini: Vücudunuzun kollajen üretmesine yardımcı olacak şekilde kollajen liflerinin birbirine bağlanmasına yardımcı olan phytonutrientler içerir.

Koyu yapraklı yeşillikler: Ispanak, kara lahana ve pazı gibi sebzeler, A ve C vitamini bakımından oldukça zengindir ve cildi daha fazla kollajen üretimine teşvik eder.

Sülfür içeren gıdalar: Yapılan çalışmalar sülfür içeren sebzelerin deride kollajen üretimini artırdığını göstermiştir. Başta sarımsak olmak üzere lahana, soğan ve balıklar da kükürt bakımından zengindir. Sarımsak ayrıca zarar görmüş kollajen liflerini destekleyen taurin de içerir.

Haberin Devamı

Bu gıdalara ek olarak yumurta, mango, beyaz çay, turunçgiller; havuç, tatlı patates ve avakado yine kolajen üretimini destekleyici gıdaların başında yer alır.

Kollajen ve elastini korumaya yardımcı kozmetikler

Ciltteki kollajen ve elastini arttırıcı etkiye sahip aktiflerin başında A vitamini, C vitamini ve Alfa hidroksi asitler gelir. Bu aktifleri içeren kozmetik kremler ve serumlar elastin ve kollajen seviyesinin korunmasında oldukça önemli, dışardan destekleyici ve yardımcı preparatlar niteliğindedir.

A vitamini: A vitamini türevlerinin en güçlü formu retinol ve daha hassas formu olan retinyl palmitat dermistekolajen sentezini uyarır. Bu nedenlerle kırışıklık giderici, cilt rengini açıcı ve hafif peeling ajanı olarak antiaging amaçlı kozmetik preperatların çoğunda kullanılır.

C vitamini: C vitamini kolajen ve elastin üretimini arttırmak için çok önemlidir. Sağlıklı bağ doku üretimi açısından elzem önem taşıyan C vitamini kolajen üreten fibroblastları destekler. Deri altına nüfusu ile kolajen sentezini uyaran C vitamini, kozmetik yaşlılık karşıtı ürünlerin bir diğer vazgeçilemez üyesidir.

Haberin Devamı

Cildimizdeki kollajen ve elastini uyarıcı işlemler

Dermaroller: Vücudun doğal kollajen üretimini sağlayarak ince kırışıklık ve çizgilerin görünümünü düzeltmeye yardımcıdırlar. Özellikle deri elastikiyetini artırmak, kırışıklıkları azaltmak ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve skar görünümünü azaltmak için ideal bir yöntemdir.

Peeling: Anti-agingin vazgeçilmez bir parçası olan peelingler de kollajen sentezinin uyarımını sağlayan tıbbi işlemlerdir. Ayrıca iyi bir cilt yüzeyi elde edebilmek için ölü cilt hücrelerinin temizlenmesi gerekir. Ölü hücrelerin uzaklaştırılması, genel canlanma ve parlaklık amacıyla kullanılırlar.