Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Bacaklarda lenfatik sistem ve venöz sistem dışında bir de atardamar yani arteriyel sistem vardır. Bacak ağrısına neden olanlar ise; kan pıhtıları, varisli damarlar ya da yetersiz dolaşımdır. Tüm bu etkenler ayrı ayrı incelenmeli ve bacak ağrısına sebep olan hastalığın teşhisi doğru yapılmalıdır.

Bacaklarda ağrı olmasının nedenlerinden biri atardamar sistemi ya da toplardamar sisteminde arıza olması durumudur. Bacak ağrısı özellikle yürürken artıyor ise bu atardamar sisteminde sorun olmasından kaynaklıdır. Ancak bacak ağrısı gün sonunda, dinlenme sırasında veya geceleri yatarken hissediliyorsa bu durum toplardamar sisteminde problem olduğu anlamına gelir.

Haberin Devamı

Atardamar sistemi ve toplardamar sistemi haricinde bacak ağrısına neden olan bir başka hastalık huzursuz bacak sendromudur. Huzursuz bacak sendromu adından da anlaşılacağı üzere bir “sendrom”dur. Bu sendromda hasta sürekli olarak bacaklarını hareket ettirme isteği yaşamakta ve 10-15 dakika bile hareketsiz kalamamaktadır. Huzursuz bacak sendromu aslında bacaklarda atma nedeniyle hastada hareket ettirme isteğini ortaya çıkartır.

Bacak ağrısına sebep olan hastalığın doğru teşhisi için doppler ultrason ile arteriyel sistem yani atardamar sistemi, venöz sistem yani toplardamar sistemi ayrıntılı olarak incelenmelidir.

Doppler ultrasonografi ile bacak ağrısının sebebini öğrenebilirsiniz!

Kan damarları ve kanın damarlardan geçişi hakkında önemli bilgiler sunan doppler ultrason, özellikle atardamar ve toplardamardaki sorunları değerlendirmek için uygun bir teşhis yöntemidir.

Doppler ultrasonun kullanım alanı ise oldukça geniştir. Vücudumuzun her yerinde kan damarları olduğu için vücudun hemen hemen her yerinde doppler ultrason kullanılabilir. Ancak en sık kullanılan bölgelerden biri bacaklardır.

Doppler ultrason kullanılarak bacaklardaki kan akımının değerlendirilmesi mümkün. Atardamarlardaki tıkanıklıklar, toplardamarlardaki pıhtılar doppler ultrason sayesinde görülebilir.

Bacak ağrısının hangi hastalıktan kaynaklandığı bilinmiyorsa mutlaka doppler ultrason ile teşhisinin sağlanması uygun tedavi yönteminin bir an önce belirlenebilmesi açısından önemlidir. Çünkü bacak ağrısı nedenleri eklem veya kemiklerde, kaslarda, bağlarda, tendonlarda ya da diğer yumuşak dokularda meydana gelen aşınma ve yıpranma kaynaklı da olabilir.

Haberin Devamı

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com/tr

www.varisklinik.com.tr