Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Hepatobilier ultrasonuyla neler incelenir?

-Karaciğer

Karaciğer, vücudun toksin temizleme mekanizmalarının olduğu büyük bir organdır. Vücut, toksinleri karaciğer yoluyla atmaya çalışırken bazen bu organ hasarlanabilir. Karaciğer yağlanması ve karaciğer sirozu bu hasarlanmanın en az ve en çok iki uç noktasıdır. Hepatobilier ultrason ile karaciğerde kanser, siroz ve bunun gibi çeşitli hastalıklar hakkında bulgular aranır. Bununla beraber karaciğer ultrasonu ile yoğun şekilde görülen karaciğer yağlanmasının varsa seviyesine bakılır.

Haberin Devamı

Karaciğerin ultrasonla takip edilip gerekli önlemlerin alınması, karaciğer enzimlerinde bozulma oluşmadan koruyucu tedbirlerin devreye girmesine olanak sağlar. Ayrıca karaciğerde kistler, kendi kanseri veya başka organların kanserlerinin bu organa yayılımı yani metastaz da görülebilir. Yıllık kontrollerde Hepatobilier ultrason uygulanması bu anlamda çok önemlidir.

-Safra yolları

Safra yolları da Hepatobilier ultrason ile incelenir. Safra yolları, karaciğer içinde ve dışında bulunan, kan damarlarından ayrı, safra kesesi ile bağlantılı damar sistemidir. Safra yollarını ilgilendiren, halk arasında en çok bilinen hastalık safra kesesinde oluşan taştır. Bunların dışında safra kesesinde polip, kese duvarında kalınlaşma gibi başka problemler de ultrason ile ayrıntılı olarak incelenebilir.

-Dalak

Dalak, karaciğer büyümesi yapan nedenlerle büyüyebilirken bazen nedensiz şekilde de büyüyebilir. Hepatobilier ultrason sırasında dalak mutlaka değerlendirilmelidir. Büyümenin dışında bazen dalakta da kistler ve nadir de olsa kanserler olabilir. Ayrıntılı bir inceleme sonradan meydana gelebilecek büyük sıkıntıların önüne geçmek için önemlidir.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com