Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Güvenli, ağrısız bir prosedür olan karotis doppler ultrason; karotis arterlerindeki kan akışını incelemeyi içerir. Boynun her iki yanında bulunan karotis arterler, kalpten beyne kan taşımakla görevlidir ve arterlerin incelenmesi inme riskini ortadan kaldırmak için oldukça önemlidir.

İnme riskini arttıran tıkalı veya daralmış karotis arterler incelendiği takdirde erken teşhisle inme riskinin önüne geçilebilir. Karotis doppler ultrason ile mümkün olan bu inceleme ses dalgalarından faydalanılarak gerçekleştirilir. Ses dalgaları karotis arterlerin durumu hakkında bilgi vermekte ve ultrasonun sağladığı detaylı sonuçlar ile olası risk durumunda inme riskini ortadan kaldıracak bir tedavi belirlenmesi mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

Karotis doppler ultrasona neden başvurulur?

Beynimize giden kanın kısmi ya da tamamen kesilmesi ile 24 saatten az süren, kalıcı olmayan belirtilere geçici iskemik atak denir. Geçici iskemik ataklar gözlemlendiği takdirde inme riskini ortadan kaldırmak ve erken teşhisi sağlayarak tedaviye başlamak için karotis doppler ultrasona başvurmak gerekir. Ayrıca inme riskini arttıran bazı kronik hastalıklar ve tıbbi durumlar bulunmaktadır. Bu hastalıklar; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve koroner arter hastalığı olarak sıralanabilir. Doktor tarafından stetoskop kullanılarak karotis arterlerde anormal ses tespit edildiyse bir girişimsel radyoloji uzmanına başvurmakta fayda vardır. Ayrıca ailede inme veya kalp hastalığı öyküsü varsa da karotis doppler ultrason işlemine başvurmak gerekir.

Karotis arterler neden daralır?

Kalpten gelen oksijence zengin kanı baş ve beyin bölgesine ileten karotis arterlerde kendiliğinden daralma meydana gelebilir. Zamanla meydana gelen bu durum, arterlerin içinde plak oluşmaya başlaması sonucu damarın iç duvarının daralmasıdır. İnme riskini artıran daralmış karotis arterleri test etmek için bir karotis ultrasonu yapılır. Karotis arterleri genellikle yağ, kolesterol, kalsiyum ve kan dolaşımında dolaşan diğer maddelerden oluşan bir plak birikmesiyle daralır. Daralmış bir karotis arterin erken teşhisi ve tedavisi inme riskini azaltır.

Haberin Devamı

Karotis ultrasonu hangi amaçlarla uygulanır?

Karotis ultrasonu öncelikle plakları ve kan pıhtılarını aramak ve arterlerin daralıp bloke olup olmadığı belirlemek amacıyla uygulanmaktadır. Çünkü karotis ultrason sayesinde kanın kan damarları boyunca hareketi görüntülenebilmektedir.

Ayrıca plakları çıkarmak için ameliyattan sonra arterdeki kan akışını değerlendirmek amacıyla, bir arterden kan akışını iyileştirmek için kullanılan bir ağ tüpü olan stentin yerleşimini ve etkinliğini değerlendirmek için ve kan akışını bozabilecek diğer karotis arter anormalliklerini tespit etmek amacıyla karotis ultrasondan yararlanılır. Karotis ultrason inme ve ölüm riskini kaldırarak en uygun tedavi planının hazırlanmasına yardımcı olur.

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com/tr

www.ultrasonklinik.com

www.drrengin.com/tr/etiket/karotis-doppler