Kılcal varisler ağrıya sebep olabilir!

Kılcal damar çatlaması bacakta ağrı hissine neden olabilmekte aynı zamanda bacakta ve özellikle ayak bileğinde venöz yaraların açılmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için kılcal varislerin erken dönemde teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.

Bacak ağrılarının sebebi olan kılcal damar çatlaması ilerleyen yaşlarda daha ciddi sorunlara neden olabileceği için erken teşhisle önlemi alınması gerekir. Ağrının kontrol altına alınmasının yanı sıra estetik görünüm açısından da kılcal varis tedavisi gereklidir.

Haberin Devamı

Kılcal varis nedir?

Kılcal varisler genellikle temelde derin venöz sistemde var olan varislerin belirtisidir. Yani bacak toplardamar sistemine bağlı olan ince damarların cilt yüzeyinde görünür hale gelmesidir. Kılcal varis görüldüğünde doğrudan bu varislerin tedavisine başlanması gerekir. Çünkü kılcal varisler ağrı oluşturmanın yanı sıra cilt yüzeyinde örümcek ağı şeklinde görüntüsü ile estetik açıdan da kaygı oluşturabilir.

Kılcal varis neden oluşur, önlenebilir mi?

Venöz sistemde oluşan bir rahatsızlığın belirtisi olarak kılcal varisler ortaya çıkabilir. Bunun haricinde yalnızca ciltte de kılcal varis meydana gelebilir. Toplardamar sistemi aslında yüzeydeki kılcal damarların içindeki kanın toplanıp kalbe taşınması görevini üstlenir. Bu damarlarda oluşan herhangi bir rahatsızlık kılcal damarlar içindeki kirli kanın kalbe taşınması engeller. Basınç artışı sebebiyle de bu damarlar daha fazla görünür hale gelir.

Kılcal damar çatlaması kadınlarda özellikle gebelikte en sık görülen sorunlardan biridir. Gebelik döneminde kadınların vücudunda meydana gelen önemli değişikliklerden biri de vücuttaki kan miktarındaki artıştır. Gebe kadınların vücutlarındaki kan miktarının artması damarlara aşırı bir yük bindirir ve dolayısıyla damarların çapı genişler. Bu nedenle gebelik döneminde kılcal damar varisleri sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bunu önlemek için hamilelere varis çorabı kullanması tavsiye edilir.

Bunun haricinde aşırı alkol tüketimi de damar çapının genişlemesine neden olabilir. Dar kıyafetlerin tercih edilmesi veya çarpma sonucu da kılcal damar çatlakları lokal olarak gelişebilir.

Haberin Devamı

Yaz aylarında güneşe aşırı maruz kalmak cilt yüzeyinde ısı artışına neden olacağı için kılcal damarların çatlamasına yol açabilir. Aynı şekilde ısı artışının yol açtığı kılcal damar çatlamalarından korunmak için aşırı sıcak banyo yapmak, kaplıca ve hamam gibi ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçınılmalıdır.

Kılcal varis çatlaması nasıl tedavi edilir?

Kılcal varisler aslında daha derinde yatan, daha büyük bir varis rahatsızlığının belirtisi olabilir. Bu nedenle kılcal varisler görüldüğünde uzman bir radyoloğa başvurulması ve renkli dopplerultrason eşliğinde yapılacak varis muayenesi ile sorunun temeli araştırılması gerekir. Varis görüldüğünde yalnızca bacaklardaki yüzeyel toplardamarların değil, derin sistemdeki toplardamarların da incelenmesi şarttır.

Kılcal damar tedavisinde; skleroterapi, lazer ve köpük tedavileri uygulanabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine uzman radyolog görüntülemeleri sonucunda hasta ile beraber karar verilir.

Haberin Devamı

Skleroterapi yönteminde çok ince iğnelerle kılcal damarların içine özel bir ilaç enjekte edilir. Enjekte edilen ilaç sayede kılcal damar çatlaklarının kapanması sağlanır. Tedavi edilen bölgede kalıcı çözüm imkanı sunan bu teknik, diğer bölgelerde tekrar etmesi durumunda yeniden uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur.

Köpükle varis tedavisinde ise skleroterapi de olduğu gibi varisli kılcal damarların içine ilaç verilir. Ancak verilen ilaç bu defa özel bir işlem ile köpürtülerek damar içine verilir. Damara verilen bu köpük damarın kapanarak kaybolmasına yardımcı olur.

Kılcal damar varislerinin tedavisinde başvurulan bir başka yöntem de lazer tedavisidir. Lazer tedavisi kılcal damar çatlamalarını ortadan kaldırabilir ancak bu tedavi yöntemi ciltte yanıklara da neden olabilmektedir. Bu nedenle kılcal damarların tedavisi için lazer çok fazla tercih edilmemektedir.

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

www.drrengin.com
www.varistedavisi.com.tr