Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Tiroit ultrasonu, boyundaki tiroit bezinin değerlendirilmesi için yapılan bir tetkiktir. Tiroit ultrasonu tiroit kanserinin teşhisinde önemli bir yere sahiptir ve kanser için erken teşhise olanak tanır. Çünkü tiroit kanseri sinsidir, herhangi bir bulgu vermeden yıllar boyu saklanabilir. Bu sebeple genel sağlık kontrollerinde tiroit ultrasonu başvurulması gereken bir tetkiktir.

Tiroit ultrasonu nasıl yapılır?

Boyundaki tiroit bezinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi için yapılan ultrason yönteminde ses dalgalarından yararlanılır. Ultrason aletinin prob denen ufak bir parçası boyun bölgesinde gezdirilerek ses dalgası gönderilmesi sağlanır ve bu ses dalgalarının görüntüsü bilgisayar ekranına yansır.

Haberin Devamı

Tiroit ultrasonu oldukça güvenlidir!

Tiroit utrasonu için ses dalgası kullanıldığı için hiçbir zararı bulunmamaktadır bu yüzde gebelerde de güvenle yapılabilir. Tiroit bezinde iyi huylu hastalık tiplerine rastlandığı takdirde düzenli olarak kontrol gerekir. Hastada nodül tespit edilir ise 6 ayda bir defa kötü huyluya dönüşüm olup olmadığının kontrolü için radyoloji uzmanlarına görünmesi gerekir. Tiroit nodülleri genellikle iyi huyludur ve kadınlarda daha sık görülür.

Tiroit biyopsisine ne zaman ihtiyaç duyulur?

Tiroit bezine yerleşen küçük bir nodül için bile iyi huylu olup olmadığını tespit etme gereksinimi vardır çünkü kötü huylu nodül tespiti halinde biyopsi alınmalı ve vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir. Tiroit ultrasonu sırasında tespit edilen nodülün görüntüsü tümörü düşündürüyorsa, tiroit bezi etrafındaki lenf nodlarında görünüm izleniyorsa, özel bir guatr tipi varsa ve eşlikçi bir nodül izleniyorsa tiroit biyopsisi yapmak gerekir. 

Tiroit biyopsisi nasıl yapılır?

Genel olarak biyopsilerin arasında en kolay ve en az riskli olan tiroit biyopsisidir. Tiroit biyopsisi, çok ince iğnelerle yapılmaktadır ve işlem öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. İşleme başlamadan önce işlem alanına lokal anestezi uygulandığı için hasta ağrı ve acı hissetmez. Böylece nodülden sıvı veya hücre örneği rahatlıkla alınır. Uzman doktor kontrolünde doğru yaklaşım ve iyi bir teknikle genellikle komplikasyon oluşumu görülmemektedir.

Haberin Devamı

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

https://www.drrengin.com/tr/tiroid-ultrasonu

https://www.drrengin.com/tr/tiroid-biyopsisi