Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Skrotal doppler; her iki yumurtalığın (testisin), kese içerisindeki yapılarını ve bu yapıları ilgilendiren hastalıkların incelenmesi amacını taşır. Varikosel olarak bilinen testis toplardamarlardaki genişlemenin tespiti için kullanılan görüntüleme yöntemidir.

Erkeklerde testislerin bulunduğu torba benzeri organa skrotum adı verilmektedir. Skrotal doppler görüntülemesiyle testisler, skrotum ve testislerin damarları ve üreme kanallarını içeren inguinal kanallar detaylıca incelenir.

Skrotal doppler işlemine neden başvurulur?

Haberin Devamı

Erkeklerin skrotal doppler işlemine başvurmasının en sık nedeni ağrıyla birlikte ele gelen şişliktir. Testis ve epididim enfeksiyonu, bazı kist ile kitleler ve fıtık ağrı hissinin oluşmasında başlıca sebeplerdir. Varikosel olarak bilinen testis toplardamarlardaki genişlemenin tespiti için çocuk sahibi olamayan erkeklere skrotal doppler uygulanır. Bu sayede spermlerde şekil bozuklukları, hareketsizlik ve sperm sayısı azlığı olması durumu teşhis edilebilir.

Skrotal doppler incelemesiyle net teşhis sağlanmakta ve uygun tedaviyle çocuk sahibi olabilme şansı artmaktadır. Ayrıca erken teşhis sayesinde hastalıklarda daha hızlı ve doğru müdahale etme imkanı tanır.

Skrotal doppler işlemi nasıl yapılır?

Skrotal doppler işlemi öncesi hastanın herhangi bir ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Uzman radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilen bu işlem 15 ila 30 dakika kadar sürmektedir. Hasta sırt üstü yatar pozisyondayken ultrasonografi cihazı ile skrotum, testisler ve karın alt bölgeleri incelenir. Hasta açısından konforlu olan skrotal doppler işlemi ağrısız ve acısızdır. Ayrıca bu işlem radyasyon içermediği için hiçbir zararı yoktur.