Dr. Rengin Türkgüler

Dr. Rengin Türkgüler

info@drrengin.com

Tüm Yazıları

Erken doğum olması halinde bebeğin beyin yapılarının tamamlanamamış olması ya da beyin kanaması riski görülen durumlarda transfontanel ultrasona başvurulur. Transfontanel ultrasonun ne zaman yapılması gerektiğine yenidoğan hekimi karar vermektedir. Yetişkinlerde beyin dokularının incelenmesi için MR ve tomografi gereklidir ancak yenidoğan bebeğin bu tetkikler sırasında hareketsiz durması mümkün olmayacağı için ultrason işlemiyle radyasyonsuz şekilde inceleme yapılabilir.

Transfontanel ultrason nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Yenidoğan bebeklerde bıngıldak açıklığının bulunması sayesinde transfontanel inceleme yapılabilmektedir. Bıngıldak açıklığının olduğu bölümde kemik olmadığı için ultrason ile beyin dokuları incelenebilmektedir. Uzman radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilen ultrason işleminin sonuçları raporlanmakta ve çocuk doktoru için net sonuçlar ortaya konulabilmektedir.

Transfontanel ultrasonu kimler uygular?

Diğer tüm radyolojik tetkiklerde olduğu gibi transfontanel ultrason da radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Radyoloji uzmanları hem ultrason cihazını kullanmakta ehliyetli hem de yaptığı inceleme sonuçlarını raporlama yetkisine sahip doktorlardır. Bu nedenle radyoloji uzmanı olmayan doktorların transfontanel ultrason yapması doğru değildir.

Transfontalen ultrasonu yapan radyoloji uzmanı hazırlayacağı rapor ile çocuk doktorunun ihtiyacı olan bilgiyi raporuna yazar. Böylece çocuk doktoru çocuk için en uygun tedaviyi veya önlemi sağlayabilecektir. Transafontanel ultrasonda hasta uyumu çok iyi şekildedir, bebeğin konforlu bir ortamda radyasyona maruz kalmadan ağrı hissetmeden işlemin gerçekleşmesi sağlanır. Fontanel açıklığı yani bıngıldak açıklığı kapanmış olan genellikle 18 ayı aşmış bebeklerde transfontanel ultrason uygulanamayabilir.

Transfontanel ultrason ile yapılan değerlendirmeler

-Bebek beyin gelişiminin değerlendirilmesi

-Bebek beyin hasarının ve yapısal anormalliklerin belirlenmesi

-Bebekteki genetik anomaliler

-Serebrovasküler olay ve beyin kanaması

-Bebekte hidrosefali

Haberin Devamı

 

Girişimsel Radyoloji Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
www.drrengin.com
www.ultrasonklinik.com