Sağlık Ebola Virüsü Nedir? Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ebola Virüsü Nedir? Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

06.03.2021 - 16:32 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde yaşayan pek çok virüslerin varlığı söz konusudur. Ancak son dönemlerde adından en fazla bahsettiren virüslerden biri olarak Ebola virüsü karşımıza çıkmaktadır. Bu virüsün adından bu kadar çok bahsettirir olması Ebola virüsü nedir? Ebola hastalığının belirtileri nelerdir şeklindeki soruların gündeme gelmesine yol açmaktadır. Sizin için bu soruların cevaplarını derledik.

Ebola Virüsü Nedir Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir

 Günümüzde çok fazla sorulan sorulardan biri haline gelen ebola nedir sorusu çok fazla sayıda insan tarafından sorulmakta ve bu sorunun cevabı önemli bir araştırma konusu haline gelmektedir. Bu bakımdan bu sorunun yanıtı çok ciddi bir önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

 Ebola Virüsü Nedir? 

 Ebola nedir şeklinde sorulan soruya verilebilecek en kısa yanıt şu şekildedir; insanlarda yüksek ateşe neden olabilen, vücutta iç ve dış kanamalarla seyreden ve insan yaşamını ciddi şekilde tehdit eden bir viral enfeksiyondur.

 İnsan yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturan bu hastalığın sebebi, Ebola virüsü adı verilen bir mikroorganizma olmaktadır. Ebola virüsü, ilk olarak 1970'li yılların ortalarında Orta Afrika’da ortaya çıkan salgınlardan buyana dünya çapında bilinmektedir.

 Ebalo virüsünün yol açtığı bu hastalığın önemli olmasının en büyük sebebi tedavisi için etkili bir ilaç yahut aşısının bulunmuyor olmasıdır. Bir diğer önemli sebep ise Ebola vak'asının ciddi oranlarda ölümle sonuçlanması olmaktadır.

Haberin Devamı

 Ebola virüsü nedir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise, ebola insan hayatını ciddi ölçüde tehdit eden kanamalara yol açan %50 - %90 oranına sahip vakanın ölümle sonuçlandığı ateşli bir hastalığa yol açmaktadır. Ebola virüsü, filovirüsler ailesinden bir RNA virüsüdür. İlk salgın ebola salgının görüldüğü dönemde bu hastalıktan kaynaklı yaklaşık olarak 260 kişi hayatını kaybetmiştir.

 Ebola Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Ebola virüsün bulaşmasıyla birlikte belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre 2 ile 21 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Bu virüsün bulaşması neticesinde görülebilen önemli belirtiler arasında şu semptomlar görülmektedir;

 - Şiddetli baş ağrısı,

 - Vücutta beliren yaygın ağrılar,

 - Mide bulantısı,

 - Yüksek ateş,

 - Gözlerde konjunktivit,

 - Kanamalar, 

 - Cilt döküntülerinin görülmesi.

 Yukarıda listelenen belirtilere ek olarak böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları da ebola'ya bağlı olarak görülebilen belirtiler arasında yer almaktadır. Hastanın kan sayımı neticesinde beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısında azalma söz konusudur. Ebola hastalığın başlamasından birkaç gün sonra dahi, özellikle de mukoza zarlarından kaynaklı olarak ciddi iç ve dış kanamalar ortaya çıkabilir.

 Ebola hastalığının seyri esnasında, sıklıkla çeşitli organlarda yetmezlikler gelişmesi söz konusudur. Tüm bunlara ek olarak beyin iltihabı meydana gelebilir. Bu durum ortaya çıkan prognozu daha da kötüleştiren bir etki yaratır.

Yazarlar