27.03.2020 - 11:44 | Son Güncellenme:
Sebzeler ve meyveler, özellikle de çiğ olarak tüketildiklerinde açlık hissini gidermeye yardımcı olurlar ve vücudunuzu vitaminlerle ve minerallerle beslerler. Bunlar aynı zamanda az kalori içerirler. Lif ve su kombinasyonu mideyi kolayca doldurur ve bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissettiğinizde size yardımcı olur.
Güzel bir seçenek içebileceğiniz meyve püreleri hazırlamaktır. Bunun için tek ihtiyacınız olan birkaç meyve dilimi ve sudur. Bunları blendırdan geçirip lezzetli bir smoothie hazırlayabilirsiniz.
Bunun dışında İspanya’ya özgü soğuk çorba olan ve domates, biber, salatalık gibi sebzelerle yapılan Gaspaço oldukça sağlıklı bir seçenektir. Bu içeceği, içerisindeki doğal lifleri korumasını sağlamak için süzmeden içilmesi sağlıklıdır.
Agar agar bir jelatin gibi davranması nedeniyle yediğiniz yemeklerin sizde doygunluk hissi sağlamasına yardımcı olur. Bu deniz yosunu midede bir kıvam kazandırıcı madde görevini görür. Mideye ulaştığında mide suyuyla karışır, büyür ve tokluk hissi yaratır.Bunun aynı zamanda oldukça önemli temizleyici özelliği de vardır. Toksinlerin elimine edilmesine yardımcı olur ve bağırsak fonksiyonlarını iyileştirerek kabızlığı önler. Agar agar, çorbalarda ve etli yemeklerde kullanılabilir ve ayrıca jelatin gibi tatlılar hazırlamada kullanılabilir ve sebze ve meyve sularına katılabilir.
Baklagiller bolca protein içermeleri nedeniyle bir miktar sebze ve/veya tahılla birlikte kolayca bir ana yemek olarak tüketilebilirler. Hayvansal proteinlerin aksine lif açısından zenginlerdir. Eğer onları düzenli bir şekilde tüketirseniz sindiriminizi düzene soktuklarını görürsünüz. Eğer sindirim sisteminizle ilgili bir düzensizlik yaşıyorsanız, baklagilleri bir miktar kimyon, köri ve rezene ile pişirin.
Günümüzde tüketilen un ve tahılların büyük bir kısmı rafinedir. Bu da onların içerisinden lifin çıkarıldığı anlamına gelir. Onları az işlemden geçmiş olarak tüketmek hem daha kolay doymanızı sağlar, hem de bu vücudunuz açısından çok daha sağlıklıdır. Pirinç, ekmek, pasta unu, vs. tüketirken tam tahıl ürünleri olmasına özen gösterin.
Çoğu zaman vücudumuz açlıkla susuzluğu karıştırır. Hatta bazen “ruhsal bir açlık” da hissediyor olabilirsiniz ve bu durumda bu açlıktan çok ağzınızın meşgul olma ihtiyacıyla alakalıdır. Bu gibi zamanlarda iki bardak su içmek gibisi yoktur.Hatta kendinizi ne zaman aç hissederseniz bir bardak su içmenizi öneririz. Beş dakika geçtikten sonra halen açsanız, o zaman bir şeyler yiyin. Ilık su içmeniz ve çok soğuk su içmekten kaçınmanız önemlidir. Soğuk su sindirim sistemini soğutabilir ve gıdaların sindirilmesini zorlaştırabilir.
Yemeğinizi çiğnemek açlığınızı da tatmin etmekte rol oynar. Açlık yemeye başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika sürer. Eğer yemeğinizi iyi çiğnerseniz, sonuçta daha az yersiniz ve yediğinizi de daha kolay sindirirsiniz.