Airfryer'lar konveksiyonlu fırınlar gibi çalışır. Isıtma elemanı, içerdiği güçlü fan yardımıyla yiyeceğin etrafında dolaşan sıcak havayı oluşturur. Yiyecekler sepete konulduğu için sıcak hava her taraftan dolaşarak yemeğin iyice pişmesini sağlar.
Hava fritözü, pişirme ve kızartma işlemleri sırasında fırına çok benzeyen bir pişirme cihazıdır.
Aradaki fark, hava fritözünün ısıtma elemanlarının üstte bulunmasıdır. Ayrıca yiyeceklerin daha çıtır ama daha az yağlı olmasına yardımcı olan güçlü bir fan da içerir.
Daha verimlidirler çünkü daha az enerji harcarlar, faturalardan tasarruf etmenize yardımcı olurken aynı zamanda yemeğinizi hazırlamada hızlı bir yöntemdir.
Tüm bunların yanı sıra temizliği de oldukça kolaydır, böylece bakımlarıyla çok fazla zaman kaybetmezsiniz.
Uzmanlar, doğru kullanıldığında hava fritözlerinin pek çok fayda sağlayabileceğini söylüyor.
Yiyecekleri yağda kızartmanın akrilamid gibi tehlikeli bileşiklerin gelişmesine neden olabileceğini gösterdi. Yapılan çalışmalara göre, akrilamidin endometriyal, yumurtalık, pankreas, meme ve yemek borusu kanseri dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin gelişimiyle bağlantısı olabilir.
Bu nedenle airfryer kullanmak gıdalarda oluşabilecek akrilamid riskini azaltabilir. Ancak uzmanlar, bu sihirli cihazların da sürekli kullanılması durumunda dezavantajları olabileceği konusunda uyarıyor.