Sigara tüketimi ve kalp hastalıkları arasında güçlü bir ilişki vardır.
Koyu renkli üzümlerde bulunan resveratrol ise güçlü bir kalp-damar sistemi koruyucusudur.
Antioksidan özellik gösteren likopen, beta karoten, A, E vitamini içeriğiyle sigara ve alkolün neden olduğu oksidatif stres ile savaşır.
Antioksidan özellik gösteren A, C, E vitaminlerinden zengindir.
Lutein ve zeaksantin karotenoidlerinden zengin içeriğiyle tam bir antioksidan deposu olan bal kabağı, alkol ve sigaranın zararlı etkilerinden vücudu korur.
Önemli antioksidanlardan flavanoidler (antosiyaninler ve kuarsetin) ve alkil/alkalen sistein sülfoksitler bakımından oldukça zengin bir sebzedir.
Bu sayede sigara ve alkolün neden olabileceği kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.
İçeriğindeki ciarin adlı madde sayesinde alkolün karaciğer üzerinde yarattığı tahribattan karaciğeri korumaya yardımcı olur.
Akciğeri temizleyerek sigaranın akciğerler üzerindeki zararlı etkisini azaltır.
İçeriğindeki kurkumin karaciğeri alkolün verdiği hasara karşı korur.
Akciğerlerin nikotinden temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda sigara içme isteğini azaltır.
Sigaranın içeriğindeki nitrik oksit, hidrokarbonlar, aldehidler, fenollar, kinon ve semikinon gibi radikalleri ve alkolü vücuttan uzaklaştırmada en etkili silah sudur.
Bu nedenle günde en az 2-5,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.