24.09.2024 - 16:55 | Son Güncellenme:
Günün neredeyse her saatinde yanımızda taşıdığımız cep telefonları, düşündüğünüzden daha fazla mikrop barındırıyor olabilir. Araştırma sonuçlarına göre cep telefonları, klozet üzerinde oluşan mikroplardan daha fazla kir taşıyor. Uzmanlara göre cihazları düzenli olarak temizlemek bir nebze de olsa bu sorunun önüne geçebilir. Ancak derinlemesine temizlik yöntemlerini mutlaka denemelisiniz. İşte detaylar.
Cep telefonunuza derinlemesine temizlik uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları mevcut. İlk olarak üreticinin kullanım kılavuzuna ve rehberine göz atmalısınız. Ayrıca temizlik sırasında şarjda olmaması daha faydalı olacaktır. Telefonunuzun açık kısımlarını örttüğünüzden emin olun.
Telefon temizliği yaparken çamaşır suyu içermeyen dezenfektan mendiller kullanmalısınız. Alkol veya sirke içeren temizleyiciler de ekranın koruyucu kaplamasına zarar verebilir. Mikroplu bir cep telefonunun nasıl derinlemesine temizleneceğini bilmek önemlidir.
Arizona Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre cep telefonları, tuvaletten daha fazla mikrop taşıyor. Sürekli ellerimiz ve yüzümüze temas eden telefonlar taşıdıkları mikroplar nedeniyle birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Bu mikroplardan kurtulmak için telefonunuzu nasıl temizlediğiniz çok önemli.
Uzmanlar, her gün 2 defa cep telefonu temizliğini öneriyor. Bu durumda kir ve pislik birikme oranı büyük ölçüde önlenmiş olacak. Telefon temizliğinin aşamalarını tek tek yerine getirelim İlk olarak telefonunuzu fişten çekip kapatmalısınız. Açık kısımlar için önlem aldıktan sonra başlayabilirsiniz.
Telefonun dışını ve ekranını hızlı kuruyan dezenfektan bir mendille nazikçe silin Telefonunuzda bir kılıf varsa, çıkarıp bulaşık deterjanı ve ılık suyla nazikçe yıkayın. Toz ve kir toplama eğiliminde oldukları için çatlakları ve kenarları temizlediğinizden emin olun. Alternatif olarak, temiz bir beze %70 izopropil alkol kullanabilirsiniz.
Yıkadıktan sonra, kılıfı iyice durulayın ve kurutun. Telefona takmadan önce kurumasını bekleyin. Cep telefonunuzu aralıklı olarak silmenin ve derinlemesine temizlemenin yanı sıra, daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler.
Telefonunuzu her yere yanınızda götürmek cazip gelebilirken, bakteri birikimini azaltmak için seçici olmalısınız. Evde olmadığınız zamanlarda telefonunuzu cebinizde, çantanızda veya arabanızda bulundurun. Bu sayede havadaki bakterileri aza indirebilirsiniz. Uzmanlar, savunmanın en etkili yönteminin el hijyeni uygulamak olduğunu hatırlatıyor.
Dışarıda olduğunuz zamanlarda arama yapmak için telefonu mümkün olduğunca yüzünüze değdirmemeye çalışın. Telefon temizliği yaparken alternatif olarak kullanabileceğiniz izopropil güvenlidir. Ancak koruyucu kaplamasına dikkat etmekte fayda var. Telefon üzerinde farklı kimyasal temizleyiciler kullanmayın.