11.05.2015 - 14:56 | Son Güncellenme:
Kulağa garip gelebilir ama domates pişirildiğinde daha faydalı olan sebzelerden birisi. Kanser önleyici etkisi olan lökopen, pişirildiğinde hücrelere ayrılıyor ve böylelikle vücut besini daha iyi absorbe ediyor.
Kanser öncesi hücrelerin üremesini durduran brokoli çiğ yendiğinde yararı artıyor. Çünkü pişirme ısısı sistemindeki enzime zarar veriyor. Bu nedenle düşük buharda pişirip yemeniz önerilir.
Genelde çiğ yediğimiz havuç, bünyesindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilip yenmeli.
Potasyum, magnezyum, kalsiyumdan zengin ıspanak, kemik gelişiminin yanı sıra bağışıklık sistemi için de hayati önem taşır. Bunun dışında A ve C vitaminleri bakımından da zengin olan ıspanaktan en iyi şekilde yararlanabilmek için çiğ yemek gerekir.
Kanser önleyici etkisi olan brüksel lahanası özellikle C, B6 vitaminleri ve folik asit bakımından oldukça zengindir. Besin değerini kaybetmemesi için ortalama 5 dakika buharda pişmiş yenmesi önerilir.
Kırmızı biber, zengin miktarda C vitamini kaynağına sahiptir. Ve bu C vitamini ısıya dayanıksız olduğundan çiğ yenmelidir.
Lahana, B ve C vitamini kaynağıdır. Pişirilip yendiğinde aynı zamanda barındırdığı kalsiyumla kemiklere ve dişlere de yararı büyüktür.
Kıvırcık, sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sistemi için gerekli olanA ve C vitaminleri bakımından zengindir. Pişirildiğinde bu C vitamini etkinliğini yitireceğinden çiğ yenmesi önerilir.