Devlet için kesilen hayvanlarda bir özellik dikkat çeker. Kesilen hayvanın beyni devlet büyüğüne sunuluyordu. Beyni sadece devlet büyüğü yiyebilirdi. Ev için kesilen hayvanlarda da beyin eti aile babasına ikram ediliyordu. Kebaplar, kavurmalar ve yahniler yine eski Türklerde sıkça tüketilen et yemeklerindendi.
Beynin içinde karbonhidrat bulunmuyor. Bol miktarda protein içerir. Vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri olan omega 3, kuzu, inek ve keçi gibi hayvanların beyninde, balıkta bulunandan 3 kat daha fazla. Beyin, 20 yaşından sonra vücutta üretimi azalan kolajeni de sağlamaya destek oluyor. İçerdiği vitaminler sayesinde kanserli hücrelerin oluşmasının ve yayılmasının önüne geçen beyin, yüksek miktarlarda B12 içermesiyle de ileri yaş hastalıklarının ortaya çıkmasını engelliyor.
Beyin taze olarak tüketilmeli ve tek seferde 50 gramdan fazla tüketilmemeli. İçerisinde bulunan çinko ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden, yaraların çabuk iyileşmesini sağlıyor. Aynı zamanda 100 gram beyinde, 170 mg çinko bulunuyor ve bu da vücudun ihtiyacı olanın yüzde 20'sine denk geliyor.