30.06.2025 - 10:37 | Son Güncellenme:
Dünyaca ünlü İngiliz şef Yotam Ottolenghi’nin vazgeçilmez mezelerinden biri olan bu yemeğin güzelliklerinden biri de, sıcak, sulu domateslerle buzdolabından yeni çıkmış yoğurt arasındaki heyecan verici kontrasttadır. Bu nedenle domateslerin fırından yeni çıkmış ve yoğurdun da buzdolabından yeni çıkmış olduğundan emin olmalısınız. Domateslerin ısısı soğuk yoğurdu hafif şekilde eritecektir. Böylece hepsini silip süpürmek için bol miktarda çıtır ekşi maya veya focaccia bulundurun.
350 gram kokteyl domates, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 3/4 çay kaşığı kimyon tohumu, yarım çay kaşığı esmer şeker, 3 ince doğranmış sarımsak, 3 kekik dalı, 5 gram taze kekik (3 dal bütün bırakılıp kalanı toplanıp servis edilecek), 1limon (3 şerit elde etmek için yarısının kabuğunu ince rendeleyin ve 1 çay kaşığı rende elde edin), 350 gram süzme yoğurt, 1 çay kaşığı Urfa pul biberi, deniz tuzu ve karabiber bu tarifi yapmak için gereken malzemelerdir.
Fırını 200 derecede fanlı ayara önceden ısıtarak başlayın. Domatesleri zeytinyağı, kimyon tohumları, şeker, sarımsak, kekik, kekik dalları, limon şeritleri, yarım çay kaşığı tuz ve bol miktarda karabiberle bir karıştırma kabına alın.
Karıştırın ve birleştirin, ardından tüm domatesleri sıkıca bir araya getirecek kadar büyük bir fırın tepsisine alın. Domatesler kabarmaya ve kabarcıklanmaya başlayana kadar 20 dakika kızartmalısınız. Fırını ızgara ayarına getirin ve domatesler üstten kararmaya başlayana kadar 6 ila 8 dakika işlemi sürdürün.
Domatesler kavrulurken yoğurdu rendelenmiş limon kabuğu ve çeyrek çay kaşığı tuzla karıştırın. Servis etmeye hazır olana kadar buzdolabında saklamalısınız. Domatesler hazır olduğunda, soğutulmuş yoğurdu bir tabağa veya geniş, sığ bir kâseye yayın, kaşığın arkasıyla çukur oluşturun ve sosu oraya dökün.
Sıcak domateslerin üzerine, suyu, limon kabuğu, sarımsak ve otları kaşıkla gezdirerek koyun ve toplanmış kekik ve acı biber gevreğiyle mezenizi tamamlayın. Hemen servis ederseniz en güzel haliyle yenir. Yanında biraz taze ekmek ya da hamur işi harika gider!