• 08 Ocak 2021 - 09:50 • Son Güncelleme:
İştahınızı durdurmaya yardımcı olacak 12 basit yol
"Yemeden duramıyorum", "İştahım çok açık, engelleyemiyorum" diyerek veremediğiniz kiloları dert ediyorsanız artık beslenme şeklinizde birtakım düzenlemeleri yapmanızın vakti gelmiş olabilir! Vücudumuzda iştahı kontrol eden karmaşık ama bir o kadar da kolayca kontrol altına alınabilen bir sistem vardır. Sizin yapmanız gereken sadece ona destek olmak için doğru adımları atmak. Dr. Sinan Akkurt sürekli içinizi kemirip duran iştahınızı durdurmanın sağlıklı ve basit 12 yolunu sizler için sıraladı... MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL
• 08 Ocak 2021 - 09:50 • Son Güncelleme:
1
1-Erken yatmaya özen gösterin
Karaciğer ve safra kesenizin kendini temizlemeye ve vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı var. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki en geç gece yarısından önce uyumak ve 8 saatlik bir uyku almak vücut için sağlıklıdır.
2
Aşırı yorgunluk metabolizmanızı yavaşlatacağı gibi iştahınızı yüksek kalorili ve yağlı besinlere yöneltecektir.
3
2-Sorunlarınızı yemekle çözmekten uzak durun
Stres, depresyon, sinir, sıkıntı ve duyguların aşırı olduğu anlarda iştah mekanizması tetiklenebilir. Sorunlarınızı yemekle çözmeye çalışmayın.
4
3-Aç karnına alışveriş yapmayın
Açken gördüğünüz ve yememeniz gereken şeyleri sepetinize atıp eve dönebilirsiniz.
5
İhtiyacınız olan market alışverişini evde bir liste haline getirin ve listeye sadık kalın.
6
4-Akşam yemeklerinizi çok geç saate bırakmayın
Son öğününüzle yatma saatiniz arasında en az 2-3 saat olmasını sağlayın. Siz uyurken vücudunuzun enerji harcaması azalır ve yedikleriniz yağ olarak depolanır. Bu nedenle yatmadan önce yemek yememeniz önemli.
7
5-Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin
Beyninize tokluk hissi siz yemek yemeye başladıktan sonra 20 dakika sonra iletilir. Hızlı yemek yiyenler aslında yeteri kadar yemelerine rağmen henüz tokluk hissi gelişmediğinden gereğinden fazla besin tüketebilirler.
8
6-Şeker ile aranıza mesafe koyun
Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun. Şeker iştahınızı açar ve siz tükettikçe daha çok tüketme ihtiyacı oluşturur.
9
7-Buzdolabınızı sadeleştirin
Evinizde, dolabınızda tüketmekten kaçındığınız besinleri bulundurmayın. Her dolabı açtığınızda size göz kırpan bir çikolata paketi işinizi zorlaştırabilir.
10
8-Hep aynı saatte yiyin
Günlük kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerinizi her gün benzer saatlerde almaya dikkat edin.
11
9-Öğün miktarınızı ayarlayın
Öğünlerinizin miktarı sabahtan akşama doğru azalmalıdır. Sabah zengin ve geniş bir kahvaltı yapın. Öğlen normal bir öğün, akşam yemeği ise en hafif öğününüz olsun.
12
10-Öğünlerinize çorba ekleyin
Yemekte önden içeceğiniz bir kase çorba hacminden dolayı midenizi doldurur, sizi yavaşlatır ve tokluk hissi oluşturur. Böylece gereksiz yere fazla yemenizi ve yemeklere hızla saldırmanızı engeller.
13
11-Küçük ara öğünler bulundurun
Yanınızda, çantanızda sağlıklı küçük ara öğünler taşıyın. Ara öğünler ana öğüne çok acıkmadan başlamanızı sağlar ve ana yemeklerde çok kaçırmanızı engeller.
14