22.07.2019 - 17:13 | Son Güncellenme:
Bugüne kadar beslenme uzmanları kahvaltı öğününü yere göğe koyamadı. Ancak Diyetisyen Emre Uzun, “herkes mutlaka kahvaltı yapmak zorunda değil” diyor! Düne gelinceye kadar kahvaltı yapmanın kilo vermede etkili bir yöntem olduğunu biliyorduk. Ancak yapılan yeni çalışmalar durumun pek de öyle olmadığını gösteriyor.
Diyetisyen Emre Uzun, “Geçtiğimiz aylarda British Medical Journal'da yeni bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre kahvaltı yapmanın, bireylerde kilo kaybına destek olmadığı ortaya çıktı. Hatta çalışma sonuçları tam aksini söylüyor: Kahvaltı yapmayan bireyler, günün ilerleyen saatlerinde daha az yemek yerken, kahvaltı yapan bireyler yemeye aynı paralelde devam ediyor” diyor.
Diyetisyen Emre Uzun’un dikkat çektiği bir nokta daha var: “Kalori hesabına gelirsek, burada da kahvaltı yapanlar dezavantajlı konumda çünkü kahvaltı yapanlar, yapmayanlara göre günde ortalama 260 kalori daha fazla alıyor! Bu da iki ayda ortalama yarım kilo daha almak demek! Tabii ki bu yarım kilolar birikmiyor, bir şekilde yaktığımız kalorilerle birikmesini önlüyoruz ama düşünsenize: Kahvaltı yapmayanın, iki ayda yarım kilo almak gibi bir derdi hiç yok!”
Diyetisyen Emre Uzun, “kahvaltı öğününden vaz mı geçmeliyiz” sorumuza itiraz ediyor: “Hayır! Kahvaltı etmeyi seviyorsanız devam edin. Bu bir sorun ya da kilo alma sebebi değil. Araştırmaların altını çizdiği nokta şu: Kilo vermede, diyet yapmada, fit kalmada kahvaltı öğünü ‘olmazsa olmaz’ değil! ‘Diyet yapıyorsanız mutlaka kahvaltı etmelisiniz’ diye bir dayatmanın temeli yok, bu kanıtlandı” diyor.
“Örneğin güne geç başlayan, geç uyanan kişiler var. Bu kişiler kahvaltıyı atlayıp öğün sayısını ikiye düşürebilir ama kahvaltı yapmayı seviyorlarsa, diğer iki öğünden birini yemeyebilir” diyor ve bir noktaya daha dikkat çekiyor: “Önceden, ‘kahvaltı yapmayan ergenlerin deri altında daha fazla yağ birikimi oluyor’ denirdi. Araştırma için 954 öğrenci üç yıl boyunca izlendi. Sonuç? Kahvaltı yapmak cilt altında yağ birikimini engellemiyor!”
Kahvaltı edip etmemek madem kişiye kalmış, kahvaltı etmeyi seviyorsak ne yiyeceğiz? Diyetisyen Emre Uzun, “Bu konuda biraz mevsime göre kahvaltılık seçmek gerekir” diyor. “Yaz sıcaklarında kızartmalar, hamur işleri, yağlı yiyeceklere yönelip kalp yetmezliği, tansiyon ve koroner kalp hastalıklarına davetiye çıkarmamak gerekir.
Şekerli mısır gevrekleri, marmelatlar, meyve suları ile yapılan kahvaltılar da kilo aldırır ve bel çevresinde yağlanmaya sebep olur. En iyisi şekersiz ve haşlama, ızgara, fırın yöntemiyle pişirilmiş gıdalar. Ceviz yemek de iyi bir tercih olabilir çünkü ceviz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yumurta hem tok tutacağı için hem de protein kaynağı olduğu için yenebilir. Bunun dışında peynir, zeytin, bol yeşillik ve domates yenen kahvaltılar da hem kilonuzu korumaya hem de kilo vermeye yardımcı olacaktır.”