14.11.2020 - 18:11 | Son Güncellenme:
C vitamini ve kalsiyumdan zengin bir bitkidir. Sadece kışın değil, her mevsim yenilmesi gerekir.
Antioksidan özelliği sayesinde kanser riskini azaltır ve son derece lezzetlidir.
Bu tür köklü sebzelerle kışın çok lezzetli çorbalar yapabilirsiniz. Havuç tatlı bir besindir ve son derece sağlıklıdır.
Ayrıca liflidir. Kışın etrafınızdaki herkes hastayken sizin sağlıklı kalmanızı sağlayacak bir besindir.
Tencere yemeklerinde ve salatalarda kilo vermeye çalışanlar için şeker içeriği nedeniyle abartı olmadan tüketilmeli.
Yağda eriyen A vitaminine sahip olduğu için pişmiş olarak tercih edin.
Lahana, çok besleyici ve faydalı bir sebzedir. Güçlü bir antioksidandır.
Lahana iltihap, kalp hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına karşı koruyucudur.
İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler.
Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengeler.
Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Balkabağı olmadan sağlıklı kış besinleri listesi olamaz. Her çeşit vitamin açısından zengin olmasının yanı sıra özellikle A vitamini deposudur.
Antioksidan içeriğinden de zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
Lif içeriği yönünden de zengin olduğu için sindirim sistemini destekler.
Bal kabağı çok sağlıklıdır ve kış ayları boyunca sizi soğuktan koruyacak her çeşit minerali barındırır.
Yemeklerde ve çorbalarda tercih edilebilir.
Sonbahar ve kış sebzeleri içinde enerjisi düşük olsa bile lif içeriği nedeniyle çiğ olarak salatalarda ya da özellikle tencere yemeklerinde, zeytinyağlılarda çokça tercih edilir.
Yüksek oranda tuz içerir, bu yüzden pişirirken mümkün olduğunca az tuzla pişirmekte fayda vardır.
Kötü ve yüksek kolesterolü önler, sindirim sistemine iyi gelir, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Ayrıca karaciğer sağlığı içinde oldukça faydalıdır.
Yer elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengin bir besindir.
Birçok antioksidan içeren yer elması, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını korur.
İyi bir bağışıklık destekleyicisidir. İçerdiği besin değerleri ile de kansızlığa faydalıdır.
Lahanagillerden olan karnabahar, iyi bir C vitamini kaynağıdır.
Yapısında E ve B grubu vitaminleri de barındırır. Kükürtlü bileşenlerden zengindir.
Brokoli son yıllarda ülkemizde de yaygın bir şekilde tüketiliyor. C vitamininden ve beta karoten açısından zengindir.
Böylelikle kış aylarında bağışıklığı destekler. İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır.
Birçok kanser türüne karşı koruyucu bir besindir.
Soğangiller ailesindendir. Soğan gibi yapısında kükürtlü bileşikler içerir.
Bu kükürtlü bileşiklerin virüs ve bakteriler ile savaşma, tansiyon dengeleme, kolesterolü düşürme üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor.
Pırasa, içerdiği posa sayesinde bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine de katkıda bulunur.
İçeriğinde C vitamini vardır, ayrıca yeşil kısımları beta karoten içerir.
Demir içeriği yüksek olan ıspanak; karoten, C vitamini açısından zengindir. İçeriğinde yüksek oranda iyot barındırdığı az bilinir a
Bu nedenle büyüme çağındaki çocuklar ve gebelerde alımı çok önemli olan iyot açısından değerli bir besindir.
Ayrıca içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için faydalıdır.
Besin değeri yüksek olan ıspanak; enerji verir, kasları güçlendirir, kemik erimesine iyi gelir, cilt sağlığını korur ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.