24.11.2020 - 15:26 | Son Güncellenme:
Domatesin ilaçlı olup olmadığını anlamak aslında çok basit. Ancak şunu özellikle vurgulamak gerekir: Mevsimsel bir sebze olan domatesi yaz aylarında tüketmek en doğrusudur.
Çünkü kışın tüketilen domatesler sağlığınız açısından tehlikeli olabilir.
Eğer domatesin kabuğunun çok yapay göründüğünü düşünüyor ve çıplak gözle beyaz çizgilerin farkına varabiliyorsanız bu gıda nitrik asit içeriyor olabilir.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz patates de bu listede yer alıyor.
Peki, patates seçerken kimyasal işleme maruz kalıp kalmadığını anlamanın yolu ne?
Patateste küçük yumruların çok fazla olması ve içerisinde kararmalar meydana gelmesi, çok fazla ilaca maruz kaldığına işaret ediyor olabilir.
En lezzetli kış yiyeceklerinden biridir bal kabağı. Ancak tadıyla damakları şenlendiren bal kabağı da kimyasal işleme maruz kalan yiyecekler arasındadır.
Bal kabağının dışı pürüzsüz ise ilaca maruz kalmadığı söylenir. Bu doğru değildir.
Tam tersine eğer life benzer yamuk çizgileri ya da kara benekleri varsa bal kabağı ilaca maruz kalmış olabilir.
Salatalıkta domates gibi yaz mevsiminde tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
İşte içerdiği su ve posa sayesinde sağlık yönünden çok faydalı olan salatalığı yerken dikkat etmeniz gereken bir detay!
Mevsiminde tüketilmeyen ve içerisinde çekirdek bulunmayan yumuşak salatalıklar sağlık açısından risk oluşturabilir.
Biberin de yanlış müdahalelere maruz kalıp kalmadığını anlamak için önce boyutuna bakmak gerekir.
Bu biberler genellikle olması gerektiğinden büyüktür. Ayrıca etli kısımları da beyaz renkli ve serttir.
Aşırı ve yanlış şekilde uygulanan kimyasala maruz kalan patlıcanların şekli bozuktur. Genelde birbirlerine yapışık şekilde yer alırlar.
Aynı zamanda bu patlıcanların etli kısımları da süngerimsi bir yapıdadır ve koftur.
Yazın içimizi serinleten ve adeta vitamin deposu olan karpuzu alırken de dikkatli olmakta fayda var.
Usulünce uygulanmayan kimyasal işleme maruz kalmış karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Uzmanı Prof. Dr. Özer Ergün "Hormonlar, meyve ve sebze üretiminde ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor.
Hormon kalıntılarının insan sağlığı açısından bilinen zararları; baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk, alerjik deri reaksiyonları, egzama, kadınlarda düzensizadet görme, obezite, buluğ çağa girmede gecikme, tümoral oluşumlar, depresyon, kalp-damar rahatsızlıkları olarak öne çıkıyor.
Hemen hemen tüm sebze ve meyvelerde hormon kullanımı, genel olarak 15 Ekim-15 Mayıs tarihleri arasındadır.
Bu nedenle turfanda sebze ve meyve tüketiminden kaçınmak, zor olsa da en kestirme tedbirdir" açıklamasında bulundu.